Ajax heeft de beste jeugd opleiding. Althans, dat pretendeert de club al sinds ik zelf als klein meisje met Buiten veldert D1 enige keren tegen Ajax voetbalde. In die tijd was dat ook waar, want uit mijn lichting zijn Nederlandse namen als Tarik Oulida, Michael Reiziger, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Martijn Reuser, Jordi Cruijff, Danny Landzaat en Clyde Wijnhard voortgekomen.

Dit seizoen begon hoopvol met Nederlandse namen als Van der Meyde, Hosé, Van der Gun, Bobson en Van der Vaart in het elftal, jongens die de Ajax-school hebben doorlopen, spelers die bij Ajax kwamen in de tijd dat Adriaanse nog hoofd was van de jeugdopleiding en die op zijn advies een profcontract kregen aangeboden.

Aan het einde van de zomertijd lijkt het weer afgelopen met het genieten van de echte eigen jeugd. Vorige week stonden in het Uefacup-duel tegen Lausanne op het laatst zelfs nog maar twee Nederlanders in de ploeg, de twee oudjes Aron Winter en Fred Grim.

Ajax speelde in Zwitserland met tien nationaliteiten. Onder hen Yakubu, een Ghanees die op zijn dertiende naar Ajax werd gehaald en dus eigen importkweek genoemd mag worden en de Nigeriaan Pius Ikedia, die volgens Co Adriaanse ook uit de eigen gelederen komt. Een ruime interpretatie van de eigen jeugd. Ikedia is namelijk op zeventienjarige leeftijd gescout, speelde daarna één seizoen in het tweede elftal en wordt nu dus ook al eigen kweek genoemd. «Eigen jeugd» Van der Gun en De Cler zaten op de bank. Van der Meyde was disciplinair gestraft en Bobson en Hosé zitten al enige tijd niet meer bij de selectie en mogen naar eerstedivisieclub Haarlem.

Volgens Adriaanse hebben de spelers kansen gehad en niet gegrepen. Alleen Rafael van der Vaart blijft overeind.

In het tweede elftal zit alleen het grote Nederlandse talent Youssouf Hersi, die nog onder leiding van Adriaanse naar Ajax kwam. Verder zijn de plaatsen vooral vergeven aan buitenlandse jongens, onder wie een Ecuadoriaan, twee Australiërs, een Zuid-Afrikaan en een Nigeriaan. En in de A-jeugd zitten ook al weer minimaal zeven buitenlandse voetballers.

De Ajax-opleiding leidt geen jongens meer op uit West, Zuid-Oost en Noord en een enkeling uit Almere of Maarssenbroek, maar juist Afrikanen, Zuid-Amerikanen en Scandinaviërs.