«Co Adriaanse is streng doch rechtvaardig. Hij is consequent, we weten waar we aan toe zijn», zeiden veel Ajacieden aan het begin van het seizoen. «En een van zijn krachten is dat Adriaanse ons ‹gewoon› vertrouwen geeft», luidde het commentaar van jonkies als Van der Meyde, Bobson en Hosé. Iets wat de voorgangers van Adriaanse bij Ajax niet gelukt was

Co Adriaanse straalde na die 5-0 overwinning in de eerste competitiewedstrijd op Fortuna Sittard. Hij vertelde over «positief coachen». De nieuwe succesvolle methode van Ajax was om eerst te trainen op iemands sterke punten. De jonge jongens moesten eerst vertrouwen hebben, pas dan zou gewerkt worden aan de zwakke punten. In ieder geval moet de nadruk liggen op het verbeteren van iemands kwaliteiten. Spelers moeten opgebouwd worden en niet worden afgebroken.

En zo stond de ooit gouden voorhoede van de Ajax-jeugd, bestaande uit Van der Meyde, Hosé en Bobson, glunderend voor de camera. Terwijl ze er een jaar eerder nog aan twijfelden ooit in het eerste van Ajax te kunnen spelen. Adriaanse was de man die vertrouwen had en die wist hoe hij met de jeugd moest omgaan. Hij was ook de man die verantwoordelijk was voor het grootste gedeelte van de opleiding van deze typische Ajax-talenten. Hij was trots op hun ontwikkeling.

Nu zijn we acht competitiewedstrijden verder en is de situatie drastisch veranderd. Kevin Bobson en Brutil Hosé zijn al eens teruggezet naar Ajax 2. Van der Meyde was tegen Heerenveen gepasseerd. En Brutil Hosé zat afgelopen weekend niet eens meer bij de selectie. Openlijk valt Co Adriaanse zijn spelers af. «De buitenspelers komen niet eens hun man voorbij, dus daarom stel ik ze niet op.» Brutil Hosé werd in Jong Oranje gepasseerd voor de spits van Cambuur en Utrecht. Daaruit concludeerde Co dat de jonge spits zeker niet goed genoeg is voor Ajax 1.

Waar in het begin van het seizoen nog werd uitgegaan van positief coachen, is het roer na acht wedstrijden volledig om. Ineens zijn dezelfde grote Ajax-talenten niet meer zo Ajax-waardig. De ouderwetse buitenspelers zijn niet meer zo klassiek, omdat ze hun man niet voorbij komen — iets wat ze aan het begin van het seizoen nog wél konden.

Wat is er toch mis met Ajax dat trainers vol goede moed beginnen maar al vrij snel versomberen? Laten we hopen dat Adriaanse zich tijdig herstelt, weer consequent wordt en positief gaat denken.