Nu Ajax onder Co Adriaanse de lijn van vorig jaar ononderbroken voortzet en dus een met grote overmacht gewonnen uitwedstrijd in de Europa Cup laat volgen door een reguliere uitnederlaag in de competitie, heb ik me ook maar overgegeven aan het zwemmen, althans aan het kijken naar zwemmen. Want ik kan het niet, zwemmen. Na vier baantjes van 25 meter ben ik niet alleen uitgeput, ik lig met mijn schoolslag ook nog eens een baan achter op mijn soepel door het water bewegende vrouw, om nog maar te zwijgen over de achterstand op mijn dochters. Het moge duidelijk zijn, ik heb er een hekel aan.

Vroeger dacht ik bij zwembaden nog wel eens aan van binnenuit gesloten badhokjes en de spannende, eerste fysieke aftastingen van het meisjeslichaam. Later associeerde ik badhokjes alleen nog maar met tenen die nooit droog werden en met onderbroeken die altijd op die natte tegelvloer vielen zodat je de hele dag met een natte kont rondliep.

Op vakantie kan ik nog wel eens genieten van een gebruinde medevakantieganger die denkt dat hij kan crawlen, de zogenaamde vrije slag die ik zelf nooit onder de knie kreeg, maar die ook niet verder komt dan veel lawaai en gespat. Ik kan me ook niet herinneren dat ik ooit een zwemwedstrijd live heb bijgewoond, laat staan dat ik ben gebeld door een vriend of collega met het verzoek om kaartjes. Maar ik ben over, althans passief. En ik had geen beleidsplan van Rick van der Ploeg nodig om mijn kijkschema de afgelopen dagen volledig in te stellen op het zwemmen.

Mijn leven staat sinds dit weekeinde in het teken van Inge de Bruijn, hierna te noemen Bruinvis, en Pieter van den Hoogenband. Ze schieten niet alleen sneller door het water dan al hun concurrenten, zij staan ook nog eens ongeremd en zonder meedenkende manager de meegereisde journalisten te woord. Het is al vaker gezegd en geschreven, maar wat zijn al die amateursporters in Sydney een verademing in vergelijking met voetbalmiljonairs die menen dat negeren van de media hoort bij het je concentreren op een groot toernooi.