Drie seizoenen geleden werd de A1 van Ajax op 1 maart al kampioen van Nederland. De ploeg van trainer Herman Borman verloor niet één keer. Rechtsbuiten Andy van der Meyde, die werd vergeleken met John van ’t Schip, midvoor Brutil Hosé, in wie de kenners een tweede Patrick Kluivert zagen en Kevin Bobson, die deed denken aan Bryan Roy, vormden de typische Ajax-voorhoede. Hosé alleen al maakte 39 doelpunten.

In het seizoen ’98/’99 maakten zij de overstap naar de senioren. Jan Wouters kreeg de sterkste jeugdlichting sinds tijden onder zijn hoede. Samen met Knopper, Van der Gun, De Cler, Turpijn, Splinter en Mensah vormden de jonkies de basis van Ajax’ tweede elftal.

Zelden waren jonge voetballers zo enthousiast over een trainer. «Voetballen kunnen we wel. Maar van Wouters leren we net dat beetje extra. Hij legt uit hoe we moeten lopen. Wanneer we wel en niet moeten gaan», zei Van der Gun eens.

Een paar wedstrijden hadden de jonge talenten nodig om aan het fysieke geweld van senioren te wennen. «Ik was zelf ook klein, maar verloor nooit een duel», zei Wouters ooit na een verloren wedstrijd van Ajax 2 tegen De Graafschap. «Ajacieden moeten slim spelen.»

Eenmaal gewend was er geen houden meer aan. Eind september ’98 werden de reserves van Twente met Jan van Halst, Theo ten Caat, Rick Platvoet en Chris Witte in de basis met 4-1 verslagen. Turpijn en Van der Meyde gaven gevaarlijke voorzetten. Hosé maakte een hattrick. Op het middenveld domineerden Van der Gun en Knopper.

Na het ontslag van Morten Olsen verhuisde Wouters naar het eerste elftal.

Vanaf dat moment stokte de ontwikkeling van de talenten. Ruim anderhalf jaar hoorde niemand meer iets van ze. Van der Meyde moest zelfs verhuurd worden aan Twente, Van der Gun aan Den Bosch en Hosé en Bobson raakten helemaal uit beeld.

Nu, drie seizoenen later, is de gouden voorhoede weer in beeld dankzij Co Adriaanse. Knopper en Van der Gun staan weer vlak achter ze.

En plotseling lijkt iedereen weer vol lof over Ajax en de jeugd. Maar staat niemand meer stil bij het aandeel dat Jan Wouters in de ontwikkeling van deze spelers heeft gehad.