Nu Ajax na de zwaarbevochten vijfde plaats in de eredivisie een ongetwijfeld triomfantelijke trip door China maakt, wil ik het hebben over een bewezen geval van omkoping. Omkoping in de sport komt voor, veel meer dan we denken en zeker veel meer dan we kunnen bewijzen. In januari lekte door afgeluisterde telefoongesprekken uit dat zelfs topspelers van de meest geaffecteerde sport in de wereld, cricket in Zuid-Afrika, zich hadden ingelaten met eigenaren van illegale wedkantoren.
Lang geleden werd ik gevraagd op een zaterdagmiddag naar het Rembrandtplein te komen. Daar werd me uitgelegd hoe het werkte, dat ik geld kon inzetten op nul, een of twee doelpunten van de tegenstander van Ajax. Want Ajax zou die avond drie of meer doelpunten tegen krijgen. In dat geval zou ik verliezen en was ik mijn inzet kwijt. De tegenstander van Ajax maakte er drie, toen nog een aantal dat uitzonderlijk was. Op 14 mei 1985 moest Nederland in Boedapest winnen van het reeds gekwalificeerde Hongarije om tweede te worden in de kwalificatiepoule voor het wereldkampioenschap 1986. In dat geval wachtten twee beslissingswedstrijden tegen België. Nederland won met 0-1 dankzij dat historische doelpunt van Rob de Wit. Jaren later onthulde een Hongaarse journalist in een boek over corruptie in het Hongaarse voetbal wat wij toen net niet rond hadden kunnen krijgen. De uitslag van Hongarije-Nederland was «geregeld».
Na de arrestatie vorig jaar van een drugsbaron uit Haarlem ontdekte justitie dat deze man wellicht betrokken was bij omkopen van voetballers uit de lagere regionen van het betaalde voetbal. Tot nu toe zijn geen bewijzen gevonden van Nederlandse spelers en clubs.
De eerste voetballer die heeft bekend is de in België spelende Nederlander Coen Burg. Hij kreeg vorig seizoen landelijke bekendheid omdat hij als speler van Westerloo vijf maal scoorde tegen het grote Anderlecht. De Belg Marc Cox en Burg zelf zouden op 18 april 1999 1300 gulden hebben aangenomen in ruil waarvoor zij «niet de nodige inspanningen zouden doen om te winnen van Kortrijk». Dat bedrag is natuurlijk een lachertje. Mochten straks spelers uit de Nederlandse eerste divisie worden beschuldigd, dan hoop ik voor hen dat ze de «nodige inspanningen nalaten» voor wezenlijk hogere bedragen. Anders kun je je net zo goed wel inspannen.