Een training van Johan Cruijff is een droom. Helaas tot op heden onmogelijk gebleken, dus volg ik zoveel mogelijk adviezen van koning voetbal op. Mede daarom spelen we iedere woensdagavond op straat. Met de meiden uit mijn voetbalteam en de jongetjes uit de buurt. Want volgens Johan worden we daar beter van.
Vorige week, tijdens een persconferentie over straatvoetbal, wees Cruijff me op de enige regel die hij graag aan zijn lievelingsbezigheid stelt. Als het mogelijk is moeten we met vijf veldspelers spelen. Want vier spelers voetballen altijd verdedigend. «Heb je ooit drie aanvallers en één verdediger gezien», vroeg Johan. «Nee», vervolgde hij. «Met vijf veldspelers kan je aanvallend voetballen en daar gaat het allemaal om.»
Ook legde Cruijff nog eens haarfijn uit waarom op straat voetballen zo goed voor me is. «Op stenen liggen doet pijn en dus val je maar een keer, dan kijk je wel uit en zorg je dat je zo voetbalt dat vallen er niet meer bij is.» Ook leer je overzicht te houden. En dat is voor kleintjes als Johan en mij belangrijk. Daar moeten we het van hebben. «Op straat zie je waar de lantaarnpaal staat. Daar kan je niet doorheen. Je leert overzicht te krijgen hoe je om de paal heen kan. Ook heb je rekening te houden met de stoeprand.» Als ik dat op straat leer, heb ik op het veld een veel beter overzicht. «Dat lijkt me duidelijk», zei Johan nog.
Verder illustreerde Cruijff nog het belang van lachen. Plezier hebben is volgens hem het allerbelangrijkste. En daarom creëerde hij wel eens absurde situaties in zijn trainersperiode.
«We voetbalden dan op straat, vlak bij een sloot. En dan maar hopen dat de bal in het water vloog.» Als dat gebeurde legde Johan een boomstam over de sloot. Een speler moest op de boomstam staan om de bal uit de plomp te vissen. En dan moest de rest van het elftal vanaf de kant de andere ballen op hem mikken. «Natuurlijk kon ik Spaanse journalisten niet vertellen dat deze oefening alleen voor de lol was. En dus verzon ik een ingewikkeld verhaal. Ineens wist ik het. ‘Kijk’, zei ik tegen de Spaanse media. ‘Evenwicht zoeken en bewaren is een van de belangrijkste dingen voor een voetballer is. En dat leer je maar op een manier.'»