Nu Ajax zich tegen Sparta op meer dan voortreffelijke wijze heeft gerevancheerd voor de nederlaag tegen Roda JC en na het verlies van FC Twente zelfs weer uitzicht heeft op de tweede plaats, dus op de titel vice-meister zoals onze oosterburen de nationale nummer twee plegen te noemen, wil ik het hebben over mislukte aandelen-emissies.

Ajax ging meer dan een jaar geleden voor 25 gulden naar de beurs. Ajax is geen IT- of internetbedrijf maar beschikt wel over dat heilige woord in die wereld: ‘content’. Ik heb ook geen idee wat dat is, maar bij Ajax is (was) alles duidelijk. Er is een eerste elftal waar alles om draait. Dat lijkt me dus sylvia content. Ajax heeft ook een website. Een beetje creatieve IT’er ziet misschien wel brood in een aparte beursgang van de internetsite van Ajax. Per slot van rekening overwegen KPN en UPC ook een aparte beursgang voor de internetbezigheden. En niet elk bedrijf zal een Nina Brink in huis hebben. Zeg maar een moeder die haar kinderen geen zakgeld in de hand geeft omdat ze een spaarrekening heeft geopend. En als de kinderen op hun 18de of 21ste het geld van dat boekje willen opnemen, blijkt het leeg. Ja, zegt moeder, ik heb ook niet gezegd dat ik het geld voor jullie heb belegd. Zo kreeg mama Brink het voor elkaar om haar bedrijf in drie weken de helft minder waard te laten zijn en een groot deel van haar personeel op de rand van faillissement te brengen. En dan hebben we het niet over duizend of desnoods tienduizend gulden, maar we hebben het over een paar miljard. Die bedragen zijn zo krankzinnig, zo abstract en zo van deze tijd dat we ons er gelukkig niets bij kunnen voorstellen. Dat voorkomt een lichte mate van krankzinnigheid.

Bij Ajax kunnen we ons de verliezen op en buiten het veld helaas wel voorstellen. De introductieprijs van Ajax bij de beursgang bedroeg 25 gulden. Vorige week sloot Ajax op 17,70 gulden. Het bedrijf Ajax is in een jaar tijd dertig procent minder waard geworden. Conclusie: ook zonder Nina Brink kan je bedrijf sterk in waarde dalen.