Nu Ajax na een hectische week zo sterk is teruggekomen door het cruciale duel tegen NEC met maar liefst 5-2 te winnen, wil ik het eens hebben over enige Ajax-liederen. Op de tribune in de Arena waar de F-side zetelt, was het tot vorige week populaire lied ‘Wouters rot op’ tijdens de wedstrijd tegen NEC vervangen door ‘Kales rot op’. Het is afgelopen zondag met stip geklommen naar de nummer-één-positie van meest gezongen liederen. Het onvermijdelijke ontslag van Jan Wouters heeft de aan hem gewijde rot-op-versie meteen uit de topdrie gestoten. Zo gaat dat met toevallige hitjes. Ik denk ook dat we het lied, dat weken zo populair was, nooit meer horen.


Op nummer twee in de Ajax-topdrie handhaafde zich ook afgelopen zondag ‘Danny Blind wie kent hem niet, Danny Blind, Danny Blind is een echte Ajacied’. Beide liederen hebben als basis onjuiste informatie en vals sentiment. Kales werd benoemd nadat het bestuur Jan Wouters een contract van tweeëneenhalf jaar had gegeven. Kales was wel zeer betrokken bij de functie die Danny Blind door Ajax werd aangeboden. Blind en Wouters mochten daarna met tachtig miljoen op zak gaan winkelen. Het waren niet Kales en het bestuur die kwamen met Menzo, Machlas, Van Halst, Winter en Verlaat. Op uitdrukkelijk verzoek van Blind en Wouters gaf Ajax heel, heel veel geld uit om Verlaat eerst los te weken bij VFB Stuttgart en hem vervolgens een contract te geven waarvan Frank en Ronald de Boer niet durfden dromen toen zij bijna twee jaar geleden hun conflict zochten met Ajax.


Wat Kales op dit moment doet is de gaten dichten die het geroemde regime-Van Gaal heeft achtergelaten. Hij doet dat met het hart van een echte clubman en met de nuchterheid van iemand die geen oude rekeningen hoeft te vereffenen. Hij stapte ook niet op toen de aankopen niet rendeerden. Dat deed Danny Blind, de echte Ajacied. Het is niet de taak van een columnist, maar omdat ik weet dat de echte Ajax-supporter naast de Ajax-ster de Groene A. leest, hoop ik door het schrijven van bovenstaande verschoond te blijven van het lied ‘Kales rot op’.FRITS BAREND