Nu Ajax deze week zijn honderdjarig bestaan als tijdelijk tweede van Nederland gaat vieren, wil ik het hebben over de joden. Vorige week verscheen deel 22 van Hard Gras, getiteld Ajax, Joden, Nederland. Ik heb het boek nog niet uit of ik lees in de Volkskrant van zaterdag 11 maart een artikel over diamantsmokkel uit Afrika en de mogelijke rol van Antwerpen daarin. De verslaggever is in Antwerpen geweest en ziet op straat ‘het ritme van alledag. Joden, Japanners, Indiërs, Libanezen en Georgiërs laveren door de autovrije straatjes.’ Komen die joden tussen de Japanners en Indiërs uit Jodenstan of uit Jodanië?


Stel dat ik op de ochtend van des verslaggevers waarneming met de schrijver van Hard Gras, Simon Kuper, ook door Antwerpen had gelopen, zouden er dan meer joden hebben gelopen of ook nog een Hollander en een Engelsman? Een aantal van mijn Hollandse en Belgische vrienden werkt op de diamantbeurs van Antwerpen. Gek dat niemand van hen die ochtend niet door de autovrije straatjes liep. Kuper herhaalt in Hard Gras weer eens wat de meeste joden en sommigen met een goed historisch besef allang wisten: dat ook in de sportwereld de anti-joodse regels tijdens de oorlog strikt werden nageleefd. Ook na de oorlog weet de voetbalwereld zich nog altijd geen raad met die joden.


Kuper gaat op zoek naar de oorzaak van het imago van Ajax als de jodenclub. Het antwoord daarop is moeilijk te geven. Kuper, geen Nederlander, ergert zich aan de spreekkoren op tribunes. Een van de naoorlogse Nederlandse verzetsdaden in de stadions is immers het lied ‘Hamas, Hamas, alle joden aan het gas’. Vroeger klonk dat lied veel in de Kuip, de laatste tijd leek het plotseling verdwenen. Clubs, de KNVB en vooral scheidsrechters zijn eind vorig jaar nogal eens overgegaan tot staken van wedstrijden naar aanleiding van spreekkoren.


Tijdens FC Twente-Ajax klonk het weer. Dus dacht en dichtte ik:


Het stelt niets voor


Daarom zongen ze in koor


Hamas, hamas


Alle joden aan het gas


De scheidsrechter reageerde snel


Hij floot


Machlas stond buitenspel.FRITS BAREND