Nu Ajax zich afgelopen zondag zo voortreffelijk heeft hersteld van de zware nederlaag tegen PSV, wil ik het hebben over onze koningin en de kabel. Gelukkig woon ik in een dorp waar Eurosport nog niet van de kabel is gedonderd. Als een Amerikaan het ook bij mij thuis voor het zeggen krijgt, moet ik kijken naar bungeejumpen met tegenwind, kameelwoestijnrennen over hindernissen, omhoog skeeleren op een niet-geëgaliseerde Oostenrijkse berg waar de koningin en passant een toekomstige schoondochter uitzoekt met een vader die net zo fout was als de vader van Maxima voor het geval het uitgaat tussen Willem-Alexander en Maxima. En waar vind je zo’n vader makkelijker dan in Oostenrijk, waarmee meteen de reis van onze geliefde vorstin naar Lech is verklaard. Maar dat terzijde, want voorlopig kan ik nog kijken naar Eurosport.


Meteen na thuiskomst uit de Arena zag ik de laatste drie kwartier van de finale om de Africa Cup of Nations, zeg maar de Afrikaanse equivalent van Euro 2000. De vorige winnaar was Egypte. Het vorige toernooi in Burkina Faso betekende de doorbraak van Benni van Ajax. Hij mocht van de zomer naar het Spaanse Celta de Vigo vertrekken. In de halve finale van vorige week tussen Nigeria en Zuid-Afrika was Ajacied Babangida de gevierde man met twee doelpunten. Hij mag vertrekken. Zondag viel hij pas twintig minuten voor tijd in voor ex-Ajacied Finidi George. De finale in Lagos eindigde ook na verlenging in 2-2.


Blazers en trommelaars hadden de wedstrijd voorzien van de sfeer die je verwacht bij een Afrikaanse interland. Ex-Ajacied Kanu nam de derde penalty voor Nigeria. Commentator Frank Kramer voorspelde het al. De scheidsrechter zat namelijk aan de bal. Kanu miste, althans de keeper stopte hem. Kameroen benutte de derde strafschop wel. Ikpeba nam de vierde strafschop voor Nigeria. Een van de grensrechters stond op de lijn naast het doel, zoals het hoort. Ikpeba nam een goede aanloop en schoot de bal via de onderkant van de lat keihard achter de keeper, waarna de bal van achter de lijn terugspatte in het veld. Hoe zoiets wiskundig mogelijk is, snap ik ook niet. Probeer het een keer en het lukt je nooit. Grensrechter en scheidsrechter hadden het doelpunt echter niet gezien. Zij beslisten dat de penalty niet zat.


In 1966 werd Engeland wereldkampioen omdat de Russische grensrechter Bakhramov in de verlenging als enige een schot van Hurst via de lat van achter de lijn terug het veld in zag gaan. Hij wees naar het midden. Toen vonden we het niet zo erg, want het ging om Duitsland-Engeland. Inmiddels zitten we in de 21ste eeuw. Het eerste grote landentoernooi van deze eeuw is weer beslist door een blunder van een grensrechter. Kortom, er blijft hoop voor amateurs.


FRITS BAREND