Nu Ajax bij Willem II is begonnen aan een nieuwe periode van grote successen kan het geen kwaad eens te mijmeren over de relatie tussen interviewer en geïnterviewde. Onlangs heeft Mario Melchiot via zijn website excuses aangeboden voor zijn gedrag na de wedstrijd Nederland-Portugal, toen de debutant getooid met zonnebril de wachtende journalisten negeerde. Melchiot had niemand willen kwetsen en was trots op het Oranje-shirt. Als journalisten waren we niet alleen gelukkig met de excuses, maar vooral ook met de bekentenis over de betekenis van het oranje gekleurde shirt.

De vraag blijft wanneer en hoe vaak voetballers ter beschikking moeten staan van de media. Als bescheiden televisiemaker word ik zelf ook wel eens met die vraag geconfron teerd. Soms zeg je ja, soms zeg je nee, dan heb je zin, dan weer denk je: nu even niet.

De aanvragen voor interviews lopen vaak via de persdienst van rtl, die ze dan weer keurig aan ons toe speelt. Soms ben je tevreden over het interview of verhaal, maar even vaak schaam je je voor het geschrevene.

Het geven van antwoorden kan een hele kunst zijn, bleek na Nederland-Portugal, toen collega Henk van Dorp Edgar Davids interviewde.

Het kan natuurlijk ook aan de vragen hebben gelegen.

Onlangs kwam er een verzoek binnen van een omroepblad. Ik zal de naam niet noemen. Raad zelf maar aan de hand van de vragen. Het blad stuur de de vragen per fax naar de persdienst van rtl, met bij voorbaat de dank voor het beantwoorden van de «vragen aan Barend & Van Dorp».

– Hoe lang werken de twee al samen? Begon dat bij FC Avondrood bij de Vara-radio of was het al eerder?

– Wat hebben Barend & Van Dorp in hun loopbaan allemaal gedaan (in vogelvlucht)?

– Zijn de gezamenlijke programma’s altijd gelinkt geweest aan sport?

– Hebben de heren wel eens zonder elkaar een programma aangedurfd?

– Zijn ze misschien in de toekomst van plan «alleen» een carrière te beginnen of, iets minder radicaal, «alleen» een programma te presenteren?

– Zijn ze privé ook vrienden?

– Hebben ze na zoveel jaren nog geen genoeg van elkaar?

Als het interview ooit wordt gepubliceerd en niet is geslaagd, moet het aan de antwoorden hebben gelegen.