De beslissing van trainer Co Adriaanse om Rafael van der Vaart in november van het vorig jaar tot nieuwe linkshalf van Ajax te bombarderen was gedurfd, maar achteraf juist. Van der Vaart is het jochie waar we weer jaren op hebben gewacht. Niets geen zenuwen, nee gewoon genieten van een vol stadion, scoren in je Europacupdebuut, vrije trappen opeisen en ze erin krullen. Met onder anderen Van der Vaart zorgde Co ervoor dat seizoenkaarthouders weer naar het stadion gingen.

Wel jammer was dat Witschge, die de laatste jaren als linkshalf fungeerde, geslachtofferd werd. Hij begon dit jaar beter dan ooit. Het bewind van Adriaanse leek ook hem goed te doen. In de voorbereiding had Witschge dat afgetrainde magere koppie dat hij in geen jaren meer had gehad. De nieuwe positie achterin leek voor Witschge geknipt.

Maar Witschge raakte geblesseerd en verloor daardoor zijn plek in de verdediging. In de keuze om naast de sinds zondag achttienjarige Van der Vaart een centraal duo achterin van twee twintigjarigen neer te zetten heeft Adriaanse ook zijn gelijk gekregen. Pasanen en Chivu waren onverslaanbaar.

Maar het onvermoeibare en onverslaanbare van Van der Vaart, Chivu en Pasanen lijkt een beetje uitgewerkt. Zij missen nu eenmaal de ervaring van de naar de bank verbannen Winter en Witschge. In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft zei Adriaanse dat Winter en Witschge nog wel van grote waarde waren voor de groep, vooral op trainingen. Maar ik hoop dat Adriaanse op tijd het nut van dit tweetal in wedstrijden in gaat zien. Winter en Witschge zouden vaker met de jongere spelers kunnen wisselen. Ten eerste heb je dan nog echt wat aan het tweetal, als je ze nodig hebt. En veel belangrijker, de drie jongelingen raken niet opgebrand. Ze blijven fit en gretig voor de komende jaren. Want helaas maakte Chivu tegen Willem II fouten die hij niet eerder maakte, was het spel van Van der Vaart lang niet zo sprankelend als een paar maanden geleden en had de moeilijke wendbare Pasanen ook veel moeite met de spitsen van Willem II. Hopelijk krijgt het drietal de komende tijd wat rust. Zeker op het gras van de Arena, waar al veel andere vermoeide spelers vervelende blessures hebben opgelopen.