Ineens was ze aangeschoten wild, Inge de Bruin. Won drie keer goud en een keer zilver bij de Olympische Spelen in Sydney, verpulverde wereldrecords en was genomineerd voor wereldsportvrouw van het jaar 2000. Die titel ging aan haar neus voorbij, hoewel ik zelf vol overtuiging op haar stemde. Elk jaar word ik van de organisatie die Jesse Owens in haar naam draagt uitgenodigd namens Nederland de sportvrouw en sportman van het jaar te kiezen uit drie door hen voorgedragen kandidaten. Waarom ik aan die Amerikaanse verkiezing mag meedoen, is me een raadsel. Je mag ook je eigen favoriet invullen. Omdat dit jaar voor het eerst een Nederlander was genomineerd, koos ik uiteraard voor haar, Inge de Bruin.

Ook word ik elk jaar uitgenodigd het gala in New York ter ere van de verkiezing bij te wonen. A raison van vijfhonderd dollar. Ben nooit gegaan. Zeg maar tijdgebrek met die hoge dollarkoers. Inge won dus niet, die Australische aboriginal die goud won op de 400 meter (hardlopen) werd wereldsportvrouw van het jaar. Eerder was Inge ook geen Nederlands sportvrouw van het jaar geworden. Leontien van Moorsel werd in Neder land hoger gewaardeerd, tot verbijstering van Leontien zelf. Die daarmee toonde meer realiteitszin en verstand te hebben dan de deskundige journalisten die haar kozen.

Terug naar Inge. In de euforie van de Spelen ging ze in op bijna alle uitnodigingen om mee te werken aan televisie- en radioprogramma’s en liet ze zich interviewen en fotograferen voor en door alle kranten en magazines die haar daartoe uitnodigden. En ineens was de accu op. Dus belde ze een keer af. Om welk programma het ging, weet ik niet. Dat verzuimde columnist Hugo Borst in zijn wekelijkse zaterdagse column in het AD te melden. Inge werd afgebrand omdat ze zich had ziek gemeld en dezelfde avond wel werd gezien in een disco. Wat zou een goed columnist als Borst hebben bezield om met een kanon te schieten op een kwetsbare vrouw als Inge de Bruin, om mij deelgenoot te maken van een blijkbaar mislukt, anoniem programma? Pak dan een over het paard getilde voetballer of trainer. Ik heb legio voorbeelden. Van onbeschofte kutsmoezen. Moet ik daarmee een lezer lastigvallen?