Vlak voor het vertrek naar Duitsland vertelde Rinus Michels Jan Mulder in het douchehok van het oude Olympisch Stadion dat hij niet meemocht naar het wereldkampioenschap van 1974. Het wachten is nog altijd op de dramatische toneelbewerking van deze historische ontmoeting. De eerste kans van Cruijff en Mulder om samen een prijs te winnen, was verkeken.

Pas 22 jaar later werden Cruijff en Mulder herenigd. Voor het Europees kampioenschap van 1996 werden Jordi en Youri geselecteerd. Hoewel pa Mulder een mooie tijd beleefde en in Engeland de basis legde voor zijn latere loopbaan als hoofddeskundige van Nederland, zal pa Cruijff meer genoten hebben. Dat had vooral te maken met het verschil in speelminuten van hun beide zoons. Toen Clarence Seedorf na zijn gemiste penalty tegen Frankrijk troostend in de armen van zijn toenmalige ploeggenoot Karembau van Sampdoria viel, dachten Jordi en Youri alleen maar: verdomme. Daar ging die laatste kans op eeuwige roem.

Een gezamenlijk optreden van Mulder en Cruijff is ons niet meer gegeven. Toch hadden ze vorige week binnen vier dagen tijd alsnog historie kunnen schrijven. Hoewel anders dan bedoeld, eindige vorige week in een nauwelijks na te vertellen voetbaltreurspel. Eerst keken we naar Jordi, de al kalende nummer 14 van Alaves. Twee minuten voor wij zouden beginnen met onze dagelijkse talkshow kopte hij Alaves naar 4-4 tegen favoriet Liverpool. Vader Johan zou de Uefa Cup uitreiken. Wat zou het mooi zijn geweest, de enige grote voetballer ter wereld die niet aan de roem ten onder is gegaan, een Europa Cup zien uitreiken aan zijn zoon. Wat zou het een prachtige kus en een onnavolgbare omhelzing zijn geworden tussen de twee profs die onbeschrijflijk veel van elkaar houden. Maar de beker ging naar Liverpool, de kopbal diende alleen om het drama te vergroten.

Toen moest de zaterdag nog volgen. In de negentigste minuut scoort Hamburg tegen Bayern München. Op dat moment was Schalke kampioen. In de 94ste minuut, om tien voor half zes, gaat mijn telefoon. «Frits, er is iets vreselijks gebeurd. Iets vreselijks. Youri was vier minuten kampioen van Duitsland en wat denk je, Bayern maakt net gelijk.» Het was nog lang onrustig in het gemoed van Jan.