Zondagavond kan ik kiezen tussen een freefight-voorstelling met de mond van Hans Teeuwen of een freefight-gala met handen en voeten in de Sporthallen Zuid. Voor het eerst sinds twee jaar is er weer freefight in Amsterdam. Uit het feit dat ik van tevoren uitgebreid word gefouilleerd, maakt de theaterbezoeker op dat ik koos voor het echte vechten.

Bij het gala wordt niets aan het toeval overgelaten. Om de paar meter staan beveiligingsmensen. Een dame brengt ons naar het vipgedeelte. Champagne en sushi staan op tafel. De avond begint met het spelen van de volksliederen. Nederland vecht namelijk een interland tegen Frankrijk. Daarna begint het spektakel. Iedere vechter komt in eigen stijl op, begeleid door harde housemuziek, soms getooid in een gekke badjas, andere keren alleen de spierballen flanerend.

Freefight is een combinatie van karate, worstelen en kickboksen. Knietjes naar het hoofd zijn toegestaan. Trappen naar het hoofd en lichaam ook. Maar als een vechter op de grond ligt, mag niet op het hoofd worden geslagen. Op de grond wordt geworsteld en zonder handschoen is alleen slaan met open hand toegestaan. Ondanks de regels levert het soms nog steeds bloederige taferelen op. Zoals de partij van Nederlander Joop van Kasteel, die door zijn Britse tegenstander flink werd geraakt. Andere vechters komen er met een schrammetje vanaf. Een vechter wordt gediskwalificeerd als hij zijn tegenstander opzettelijk de ring uit gooit. In het vuur van het spel kan iemand uit de ring vallen, maar opzettelijk eruitgooien is niet geoorloofd.

Rondom de ring krijgen de toeschouwers aan viptafels voortdurend drank en eten. Organisator Chris Dolman wil dat freefighten echt een avond uit is, eigelijk net als bij het Holland Festival of Drum Rhythm.

Alleen het publiek… het bestaat uit een mengeling van discobezoekers, de ere tribune van Ajax en sportschoolgangers. En net als bij een live-optreden van een band doet het publiek behoorlijk mee. Hoe heftiger de partij, hoe meer de mensen op de banken staan.

Om twaalf uur ‘s avonds is het gala afgelopen en heeft Nederland weer een interland van Frankrijk verloren.