Nu de voetbalcompetitie voorbij is, gaan mijn gedachten uit naar de oude platenkoffer op zolder waarin nog minimaal twee grammofoonplaten liggen van Johnny en Jones. Voor en tijdens de oorlog was het zangduo vooral in joodse kringen een begrip, wist ik van mijn moeder aan wie de platenkoffer met bakelieten 78-toerenplaten toebehoorde. De opera Johnny & Jones van Theo Loevendie in het Holland Festival leek me dan ook een prachtige uitgaanstip voor een tante die na 27 jaar weer eens uit Los Angeles kwam overgevlogen. Tot ik las dat er geen nummer van Johnny en Jones in de opera voorkomt. Het zal best een mooie voorstelling zijn, maar een opera die Johnny en Jones als onderwerp heeft, moet de bezoekers een permanent aha-gevoel geven. Dat kan alleen met een hele reeks oorspronkelijke liedjes van het duo.

Ooit zag ik de musical Buddy Holly. Was goed omdat de nummers van Holly echt werden gespeeld, zonder artistieke franje en muzikaal gearrangeer van de schrijvers. Zo had ik ook in de opera Johnny & Jones nummers van Harry Coster en Herman Oppeneer willen horen en zien. Ik zet de televisie aan, val in het programma Hoeba, hoeba, hop en hoor de presentator het begrip «geluk» nader verklaren. Geluk is, zegt de man, dat er met Hoeba, hoeba, hop eindelijk weer een televisieprogramma met onvervalste Nederlandse liedjes is, waarna Jantje Smit toepasselijk Jeder braucht ein Bischen Gluck nasynchroniseert.

Klopt ook iets niet. Maar goed, Loevendie heeft wel bereikt dat oude opnamen van Johnny en Jones nu op cd zijn uitgebracht. De Volkskrant schreef dat cd’s in hoog tempo moeten worden bijgeperst en dat «een ingewikkelde correspondentie» tussen het Jazz Archief en de Vara over de rechten op een aantal opnamen is bijgelegd. De Vara meende aan sommige opnamen rechten te ontlenen. Voor alle zekerheid las ik de zin nog een keer. «De Vara meende aan opnamen van Johnny en Jones rechten te ontlenen.» Wellicht ten overvloede: Coster en Oppeneer (J en J) zijn in 1945 in Bergen-Belsen vermoord. Indien daaraan behoefte bestaat, mag u zelf een laatste zin bedenken over Vara en de rechten op Johnny en Jones.