Rob Baan. Je hoort en ziet hem niet veel, de voetbalbaas van Feyenoord. Van de drie topclubs plus Vitesse is Feyenoord het arme broertje. Vorig jaar kon of wilde Feyenoord niet voldoen aan de salariseisen van Pierre van Hooydonk. Vitesse, lees Nuon, was wel bereid Van Hooydonk een salaris van rond de tweeëneenhalf miljoen gulden te betalen. Zo liggen de verhoudingen die mede het krachtverschil bepalen in de eredivisie. Binnenkort vrees ik de transfer van keeper Jurek Dudek van Feyenoord naar Arsenal.

Eerder dit seizoen al vertrokken twee dragende spelers van Feyenoord, spelers uit de belangrijke as van het elftal, Bert Konterman en Julio Ricardo Cruz. Is het iemand opgevallen na twee maanden competitie? Nee. Dat komt mede omdat voetbalbaas Baan vorig jaar al heel vroeg wist wie Leo Beenhakker als trainer zou opvolgen, Bert van Marwijk. Van Marwijk had zonder al te grote mond en zonder te veel persoonlijke pr van het nietige Fortuna Sittard een goed voetballende ploeg gemaakt. Daarnaast viel op dat spelers onder hem beter werden. Patrick Paauwe werd mede daardoor Feyenoorder, Mark van Bommel, Kevin Hofland en Jurgen Dirk (weer) psv'er. De eerste drie zijn inmiddels ook potentiële internationals.

Afgelopen zaterdag verloor Heerenveen niet kansloos, maar wel verdiend van een aan trekkelijk spelend Feyenoord. Niets ten nadele van Leo Beenhakker, die ondanks veel kritiek maximaal heeft gepresteerd met Feyenoord. Maar echt mooi voetbal zagen we de twee voor gaande seizoenen zelden. Daarom is het zo knap van Van Marwijk dat hij met een uitgedunde selectie Feyenoord goed en zelfverzekerd laat voetballen.

Waar Feyenoord nog nul punten heeft verloren, staat Ajax na een kwart van de competitie al op dertien verliespunten. Dat komt heus niet omdat Ajax zoveel slechtere spelers heeft dan Feyenoord. Het verschil zit ‘m in het beleid. Waar de trainer van Ajax elke keer weer mag bepalen welke voor veel geld aangetrokken spelers hij bij het oud vuil mag zetten, zoals Jan van Halst en Tijana Babangida, moet de trainer van Feyenoord werken met de spelers die er zijn, die onder leiding van Rob Baan zijn verkocht en aangetrokken. Van Marwijk bewijst het gelijk van het beleid van Baan, Co Adriaanse op pijnlijke wijze het ongelijk van het beleid van Ajax.