Leo Beenhakker is vorig jaar aangesteld om technisch beleid bij Ajax te ontwikkelen. Hij moet ervoor zorgen, hoe gek het ook klinkt, dat alleen spelers gekocht worden die ook echt geschikt zijn voor Ajax. Ook moet Beenhakker erop toezien dat oude spelers niet voor veel geld aangetrokken worden en dan niet goed genoeg blijken te zijn voor een nieuwe trainer. Het is dus de bedoeling dat trainers bij Ajax werken met de aanwezige spelers. Het kan niet meer zo zijn dat een jaar tevoren voor vijftig miljoen is geïnvesteerd door een trainer, deze ontslagen wordt en de nieuwe trainer vervolgens weer voor vijftig miljoen wil investeren.

Het bovenstaande lijkt logisch. Maar bij een bedrijf als Ajax niet. Nikos Machlas werd twee jaar geleden door Danny Blind voor bijna twintig miljoen aangetrokken. Inmiddels heeft Ajax naar verluidt voor hetzelfde bedrag een spits aangetrokken, de Zweed Ibrahimovich. Deze week liet Beenhakker weten dat Ibrahimovich aankomend seizoen eerste spits is en dat Machlas dus op de bank begint. Want gebleken is dat Machlas geen echte Ajax-spits is. En Ibrahimovich is volgens Beenhakker een wonderkind en de ideale spits voor Ajax.

Volgens Beenhakker gebeurt het scouten naar een nieuwe speler ook zorgvuldiger dan ooit. Maxwell is op aanraden van Ton Pronk, Danny Blind, Kees Zwamborn en Leo Beenhakker aangetrokken. Hossam is uitvoerig bekeken door Ton Pronk, Piet Keizer, Leo Beenhakker en Co Adriaanse. En ook Ibrahimovich is door een leger van scouts bekeken.

Aan de eerste twee taken van het invoeren van een technisch beleid probeert Beenhakker inderdaad te voldoen. Het werken met het aanwezige spelersmateriaal is alleen nog niet verwezenlijkt. Want nadat Wouters twee jaar geleden tachtig miljoen uitgaf aan spelers, is dit jaar alleen al veertig miljoen aan drie negentienjarigen uitgegeven. Maar wie weet is dat voor het laatst en is Ajax dit jaar echt met een technische structuur begonnen, net als bij clubs als Feyenoord, PSV en Heerenveen.