Het was maar een klein berichtje in de kranten van afgelopen zaterdag: «Ajax ontbindt contract met Tom Sier.» Tom Sier was een van de tien spelers die de Deense opvolger van Louis van Gaal, Morten Olsen, in 1997 moest aantrekken om de uitgewoonde selectie van Ajax weer op niveau te krijgen. Ajax betaalde destijds vijf miljoen gulden aan Heerenveen. Vier jaar daarvoor, in 1993, had Wim Jansen hem namens Feyenoord al van Volendam willen kopen. Heerenveen sloeg uiteindelijk voor veel minder dan een miljoen toe.

Het waren mooie jaren voor Sier en Heerenveen, dus leek de overstap naar Ajax een logische. Sier was een technisch goede linksback, maar ook Volendams op zijn Wim Jonks, dus zeer bescheiden.

In het persbericht over zijn ontslag bij Ajax staat dat Sier in vier seizoenen slechts 29 wedstrijden speelde. Soms zag ik hem de afgelopen twee jaar langs schuiven. Ogen en hoofd naar beneden, zelfs een groet maakte hem achterdochtig. Hij leek in niets op het beeld dat een profvoetballer van Ajax oproept, veel meer oogde hij als slachtoffer van het profmilieu. Leeft die nog? dacht je als je hem zag. Sier was voortdurend geblesseerd. En als hij niet geblesseerd was, raakte hij wel geblesseerd als hij bijna fit was en klaar leek voor een rentree. Spanning noemen ze dat.

Mede door zijn veelvuldige absentie «degradeerde» Frank de Boer in 1998 weer van centrumverdediger naar linksback. Aan het eind van Siers eerste jaar bij Ajax sprak toenmalige vedette Frank de Boer er zijn verontwaardiging over uit dat Ajax geen linksback had gekocht, terwijl bij wijze van spreken de net voor vijf miljoen gekochte linksback Sier naast hem zat. Toen kon je het al zien aankomen. Sier werd bij Ajax niet voor vol aangezien. Aan het begin van vorig seizoen was voor Sier geen plaats in de A-selectie. Heerenveen wilde hem uit zijn lijden verlossen, maar Ajax moest zo nodig nog enige centen verdienen.

De Verelendung van zijn leven zette door. Even keerde Sier terug in kleedkamer 1, bijna onopgemerkt. Nog stiller verdween hij weer in de anonimiteit. Vorige week is hij definitief uit zijn lijden verlost, de 31-jarige linksback Tom Sier.