Arveladze mag weer spelen. Machlas is voor het eerst sinds zijn komst naar Ajax in vorm. En de nieuwe buitenlandse aanvallers van Ajax hebben ouderwetse Amsterdamse kapsones. Vooral spits Zlatan Ibrahimovic. Hij zou een vervelend en arrogant mannetje zijn. Maar vooralsnog heeft hij zich keurig gedragen en laat hij bewegingen zien die alleen straatvoetballers op het plein maken. Co Adriaanse heeft met hem zijn type Appie Happie-spits. En de liefhebber heeft weer een reden om naar het Ajax-stadion te gaan. Zlatan doet oud-voetballers als Johan Cruijff en Bennie Muller denken aan Marco van Basten in zijn jonge jaren.
Die vergelijking vindt Zlatan zelf niet terecht. Volgens de Zweedse spits is Van Basten een legende waarop niemand mag lijken. En bovendien vindt Zlatan, die in de media alleen met zijn voornaam genoemd wil worden, zelf dat hij met niemand te vergelijken is.
Het grote voorbeeld van Zlatan is Ronaldo. Een van Zlatans prachtige bewegingen is de «Ronaldo». Althans zo staat deze truc bekend onder Amsterdamse pleintjesvoetballers. Maar heel weinig spelers kunnen de Ronaldo op snelheid maken. Een beweging waarbij de speler in een sleep de bal eerst naar één kant en vervolgens naar een andere kant brengt. De tegenstander staat bij goede uitvoering altijd op het verkeerde been. Zlatan maakte de Ronaldo tegen Liverpool op het Amsterdam Tournament. Trucjes met vrienden oefenen was in Zweden een van zijn favoriete bezigheden. Met de voorhoede van Ajax zit het in de voorronde van de Champions League wel goed.
Maar vanaf het middenveld is Ajax kwetsbaar. Door het wegvallen van aanvoerder Tomas Galasek is de gemid del de leeftijd van de achterste twee linies tot onder de twintig gedaald. Daniel Cruz en Rafael van der Vaart, respectievelijk twintig en achttien jaar, kunnen fantastisch voetballen maar hebben amper ervaring op hoog niveau. Voor de tienerachterhoede van Ajax geldt hetzelfde. Het centrale duo Pasanen en Yakubu viel op het Amsterdam Tournament tegen AC Milan door de mand. Alleen de twintigjarige Chivu is als aanvoerder van het Roemeen se nationale elftal tegenstand van formaat gewend. Adriaan se stelde tegen Celtic een ontzettend talentvol en inderdaad HET elftal van de toekomst op. Net als Louis van Gaal onlangs op het junioren-WK in Argenti nië deed. Nu maar hopen dat Ajax de Champions League haalt, zodat de spelers in de toekomst iets hebben gehad aan dit seizoen. En dat ze niet uitgeschakeld zijn als het echt begint, zoals het elftal van Van Gaal in Argentinië.