Op de perstribune zaten we tijdens Ajax-Celtic de persconferentie vast te oefenen. Adriaanse kennende zou hij zeggen dat zijn elftal nog niet rijp was voor dit soort confrontaties, dat er persoonlijke fouten waren gemaakt en dat de tegenstander buitengewoon sterk had gespeeld. En verdomd hoor, het elftal had tekortgeschoten, de doel punten waren het gevolg van persoonlijke fouten en bla, bla, bla.

Iedereen op de tribune had gezien waarom Ajax van Celtic had verloren; de Colombiaanse middenvelder Cruz noemde de tactiek van Ajax zelfmoord, Van der Vaart opperde voorzichtig dat er misschien wel een mannetje bij had gekund op het middenveld, alleen de verantwoordelijke coach was het tactisch falen van de coach ontgaan. «Wij hebben tegen AC Milan en Liverpool net zo gespeeld, dan zou het wel heel inconsequent zijn als we nu tegen Celtic anders zouden spelen», zei hij.

Er is het spreekwoord van de ezel. Die zou van het debacle tegen AC Milan hebben geleerd. Zelden is Ajax zo overtroefd als donderdag 26 juli in zijn eerste oefenwedstrijd tegen AC Milan. Spelers van AC Milan verschenen ongeveer om de vijf minuten alleen voor doelman Fred Grim. Dankzij Grim werd het maar 1-0 voor Milan.

Leo Beenhakker noemde het spel van Ajax toen nogal naïef. Dat had hij niet mogen zeggen van Adriaanse. Beenhakker moest zich met zijn eigen zaken bemoeien, zei de coach. Dus liet de coach Ajax tegen Celtic net zo spelen als tegen AC Milan, met exact dezelfde uitwerking.

Henke Larsson, de fantastische Zweedse spits van Celtic, de ex-Feyenoorder, had zijn ogen niet kunnen geloven. Zo veel tactische naïviteit had hij zelden meegemaakt, zei hij na afloop tegen zijn ex-ploeggenoot Regi Blinker.

Nog iets. Celtic speelt zoals elke Britse ploeg altijd met twee sterke spitsen, die je met kopsterke verdedigers moet bestrijden. Maar Adriaanse zette zijn kopsterkste verdediger Chivu linksback, ver weg van Larsson en Sutton.

Ach, we kunnen uren doorgaan. Bondscoach Van Gaal, die alles ziet, zei een dag later wijselijk dat hij Ajax niet had gezien, toen hem een reactie was gevraagd tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal. Van Gaal heeft gelijk: laten we maar doen alsof Ajax-Celtic niet heeft bestaan.