«Een trainer bij Ajax wordt beoordeeld op zijn kwaliteiten», zei Co Adriaanse op de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Celtic. Volgens Adriaanse werkt Ajax met intelligente beleidsmakers. Daarom zal hij er, na eventuele verliezen tegen Celtic en/of Feyenoord, niet uitvliegen.

Leo Beenhakker is een van deze beleidsmakers. Hij probeert Ajax gezond te maken. De club moet een spelersgroep hebben waar iedere trainer mee kan werken. Het mag niet meer zo zijn dat een nieuwe trainer een geheel andere selectie wil. Toch werd de ploeg vorig seizoen op verzoek van Adriaanse gesaneerd. Ook werd er voor bijna vijftig miljoen gekocht. Adriaanse was op zoek naar een lange spits, een breekijzer, een type Appie Happie. Leo Beenhakker zocht en vond hem in de persoon van de Zweed Zlatan. Opmerkelijk is dat deze spits met veel lengte niet speelt. De aankoop van de intelligente beleidsmaker Beenhakker zit voor negentien miljoen op de bank.

Nog vreemder klinkt het dat Ajax tegen Roda lengte te kort kwam. Want zo stelde Co: «Met de wissel van Hossam voor Wamberto werd ook zestig centimeter in lengte verloren.» De lange Hossam had de opdracht om bij corners tegen ballen weg te koppen. Toen Wamberto erin kwam, was deze taak voor Yakubu weggelegd. De Ghanees deed volgens de trainer zijn best om Nygaard van Roda te verdedigen, maar zo grapte Co: «Hij kwam 33,5 centimeter te kort.» Waarom deze wissel in godsnaam? Waarom Hossam eruit? En waarom dan niet Zlatan in plaats van Wamberto erin?

Vervolgens kwam er nog een betoog over lange spelers die meestal niet technisch zijn. «De signalen van de hersenen naar de voeten zijn langer onderweg. Ralf Edström is de enige lange speler die ook een gave techniek had», zo stelde Co. Aangezien Ajax voor techniek kiest, levert de club lengte in. Weer begreep ik er niets van. Ajax heeft met Hossam en Zlatan toch lange voetballers in huis gehaald? Daarbij is Zlatan de meest technische voetballer in de hele selectie van Ajax.

Ajax, beleid en intelligentie. Ik zal wel heel dom zijn.