De Apollohal in Amsterdam is een monument waar volgens de overlevering Lionel Hampton begin jaren vijftig het publiek tijdens een optreden zo opzweepte dat de tribunes bezweken onder het geweld. Maar de Apollohal is vooral bekend als basketbaltempel. Nu zijn de woorden basketbal en tempel in Nederland nauwelijks met elkaar te rijmen, maar toch moet het hier maar even. Toen Nederland nog vrij was van Amerikanen ging het in de competitie tussen Amsterdammers die op schoolpleinen en het Museumplein trainden en speelden bij clubs als Blue Stars, Landlust, DED en de Wolves. Amsterdammertjes die niet in Jezus geloofden of daaraan niet herinnerd wilden worden, zwierven in die dagen in de Apollohal als daar het internationale kersttoernooi werd gespeeld.

Op een gegeven moment verrees naast de Apollohal theater Du Midi. Voor dezelfde kinderen draaide daar jarenlang West Side Story met Nathalie Wood. Toen de Apollohal begon te lekken, werd het basketbal overgenomen door bedrijven als Fiat, Parker, Nashua, Kinzo en Levi’s en zorgden Amerikanen ervoor dat het basketbalbastion Amsterdam werd opgedeeld tussen Haarlem, Leiden en Den Bosch. Maar ook dat is alweer verleden tijd.

Vorig jaar herrees de Apollohal uit de anonimiteit dankzij de door coach Ton Boot geleide Ricoh Astronauts. Ton Boot is basketbal en al enige jaren de beste Nederlandse coach aller sporten aller tijden. Maar Ton houdt niet van netwerken en managers en komt afspraken na. Mede daarom heeft hij nog nooit met een Zuid-Europees, laat staan Amerikaans topteam kunnen werken. Eind vorige eeuw is Boot na omzwervingen langs Den Bosch, Den Helder en Oostende terug gekeerd in de Apollohal. De wederopstanding van de prachtige Apollohal komt de deelraad Zuid van Amsterdam slecht uit, want die deelraad wil de historische hal verwoesten tot deelraadsgebouw.

In zijn column in De Telegraaf signaleert Boot dat zijn club Astronauts dankzij veel subsidie is verbannen naar de voor Nederlands basketbal veel te grote Sporthallen Zuid. Daarmee verliest de Apollohal zijn basketbalhart. «Er wordt op grove en beledigende wijze een aanslag gepleegd op onze intelligentie. Daarom stel ik voor», schrijft Boot in zijn column: «ACTIE, ACTIE, HARDE ACTIE.» Daarom stel ik voor: monarchisten aller landen, steun Ton Boot.