Voor zijn aanstelling bij Ajax was Co Adriaanse een redelijk vrolijk mens. Trots deelde hij de pers mee hoe hij als trainer van Ajax te werk zou gaan. «Op het jeugdcomplex, sportpark de Toekomst, staat een vleugel. En die vleugel staat er niets voor niets. Ajax gaat weer het systeem spelen waarmee het vertrouwd is, namelijk over de vleugels.»

Op het Amsterdam-tournament speelde Ajax bij vlagen ouderwets goed voetbal met jonge vleugelspelers. Zoals wij Amsterdammers gewend zijn uit periodes onder Cruijff en Van Gaal en volgens mijn vader onder Michels. Adriaanse en ook het publiek en bestuur glunderden. In de eerste competitiewedstrijd werd Fortuna met 5-0 verslagen. «Ik ga lekker naar huis om de overwinning te vieren», lachte de Ajax-coach.

Het verlies tegen Sparta volgde. En na het matige gelijkspel tegen nec werden de eerste tekenen van zorg zichtbaar. «De spelers zijn conditioneel niet optimaal. De arbeid die ik verlang en die nodig is voor de top kunnen de meesten simpelweg niet aan.» Het gezicht van de trainer veranderde. Vanaf toen keken zijn ogen zorgelijk de wereld in. Na de verloren wedstrijd tegen AZ spuide Adriaanse openlijk kritiek op zijn spelers. Ook zou er veel mis zijn binnen Ajax zelf. En het geduld was eens op.

Toen ging bij mij een lichtje branden. Was het niet algemeen directeur Frank Kales die na verloop van tijd hetzelfde gedrag vertoonde? Ook hij was vol vertrouwen aan zijn werk bij Ajax begonnen. Tot hij erachter kwam dat hij bijvoorbeeld spelers moest dwingen om de fans te bedanken en hun verplichtingen jegens de pers en sponsors na te komen. Ook moest hij de selectie uitleggen dat het na een gênante nederlaag in de competitie niet professioneel is om met de gehele selectie tot vier uur ‘s nachts in de disco te hangen. Kales’ gezicht veranderde. Hij verloor het gevecht en werd helaas geslachtofferd.

Afgelopen weekend zette Adriaanse ineens aanvoerder Winter op de bank. Om te proberen de mentaliteit van de club te veranderen. Jammer dat hij daarbij ook Witschge tijdelijk uit de selectie verwijderde. Het heeft Adriaanse er niet vrolijker op gemaakt. De trainer voert op dit moment niet alleen wekelijks gevechten met tegenstanders, maar waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing een dagelijks gevecht met zijn eigen club.

Benieuwd wie de winnaar wordt.