Mijn examen coach betaald voetbal heb ik allang gedaan, zei Co Adriaanse van Ajax enige weken geleden. Hij stond toen onder grote druk, maar deed alsof er niets aan de hand was. Ajax had door tactisch falen van de coach thuis met 1-3 van Celtic verloren en was daardoor kansloos geworden voor de lucratieve Champions League. Pardon, Adriaanse had de wedstrijd twee keer teruggezien en gezien dat alleen persoonlijke fouten de nederlaag hadden veroorzaakt. Dat maakt alles nog tragischer. Het is bekend dat er een verschil bestaat tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Dat verschil zal met trainers van het soort Adriaanse altijd blijven bestaan. Adriaanses hebben altijd gelijk. Ook al ziet iedereen dat ze ongelijk hebben, zij hebben gelijk. De volgende fase is dat ze complotten van zelfs Hans Kraaij sr. veronderstellen en journalisten die het niet met hen eens zijn als vijanden beschouwen en dus niet meer te woord staan. Trainers als Adriaanse zijn het vleesgeworden anachronisme van de Nederlandse democratie.

Voor de return bij Celtic sprak directeur Arie van Eijden tegen journalisten vertrouwelijk over een kritieke periode voor de trainer van Ajax. Zei hij iets verrassends? Nee, elke journalist had gezien dat Adriaanse tegen Celtic had bewezen hoe fataal gebrek aan internationale ervaring van een coach kan zijn. Daarna won Ajax uit van Celtic en Feye noord, met een tactiek die getuigde van enige internationale ervaring. In de weken daarop werd directeur Van Eijden geslachtofferd voor zijn vertrouwelijke openheid. Los van het gegeven dat journalisten de vertrouwelijkheid van hun gesprek met Van Eijden schonden, wat was er zo schandelijk aan de uitspraken van Van Eijden? Mag hij zich als verantwoordelijk directeur misschien openlijk zorgen maken over de wijze waarop zijn trainer met de spelers en de tactiek omgaat? Lijkt me wel. Bovendien bereikte hij zijn doel. De coach begreep zijn directeur.

Met zo'n coach kan Ajax kampioen worden. Als dat is geschied, is eens te meer bewezen dat Ajax een opleidingsinstituut is. Alleen niet meer voor spelers maar voor trainers. Het heeft wat centen gekost, maar aan het eind van dit seizoen zou best eens kunnen blijken dat leerling Adriaanse alsnog is ge slaagd voor het grote werk.