Rafaël van der Vaart maakte de beslissende goal voor Ajax in de uitwedstrijd tegen Feyenoord en scoorde het eerste doelpunt thuis tegen Sparta en afgelopen zondag uit in Groningen. Van der Vaart is nu al de belangrijkste man van het seizoen bij Ajax. Hij is onverslaanbaar op het middenveld en scoort bijna iedere wedstrijd.

Vorig seizoen was Van der Vaart ook al een dragende speler, maar in grote wedstrijden zoals tegen Feyenoord met Paauwe en Bosvelt kwam de achttienjarige speler net iets te kort. De laatste tijd heeft hij echter bewezen een van de betere middenvelders van Nederland te zijn. Volgens Louis van Gaal was Van der Vaart twee maanden geleden voor de oefeninterland tegen Engeland al klaar voor het Nederlands elftal. Maar hij had te veel concurrentie op het middenveld. Daarbij kwam natuurlijk dat Nederland nog in de race was voor het WK en Van Gaal ook voor oefenwedstrijden spelers met internationale ervaring selecteerde.

Maar inmiddels is Nederland uitgeschakeld voor het WK en is het tijd voor vernieuwing in de selectie die het afgelopen jaar zo heeft gefaald. Bovendien heeft Van Gaal de spelers van Barcelona vrij gegeven en is middenvelder Mark van Bommel geblesseerd. Daarom is het onbegrijpelijk dat Van der Vaart niet is geselecteerd voor de interland tegen Andorra. Als reden geeft de bondscoach dat Van der Vaart Jong Oranje, dat een beslissend kwalificatieduel tegen Slovenië speelt, moet gaan dragen.

Dat Van Gaal grote talenten als Van der Vaart en ook Theo Janssen van Vitesse belangrijke kwalificatiewedstrijden voor het EK onder 21 laat spelen, klinkt logisch. Ware het niet dat Jong Oranje een overschot aan talentvolle middenvelders heeft. Zo zit naast Janssen en Van der Vaart ook Youssouf Hersi bij die selectie. Een van de drie, waarschijnlijk Hersi, zal of op de bank zitten of op een andere positie moeten spelen dan waar hij het best is. Daarom zou het voor de hand liggen dat Van der Vaart wordt doorgeschoven en Janssen en Hersi Jong Oranje naar het EK leiden. Juist dat zou het beste zijn voor de ontwikkeling van Nederlands grootste talenten. En het verplichte nummer zaterdagavond tegen lilliputter Andorra had nog een beetje jeu kunnen krijgen met Van der Vaart als debutant. Dan had het publiek tenminste nog iets om naar uit te kijken. Bovendien zou het gesprek rondom de wedstrijd dan niet meer alleen over het wel of niet functioneren van de bondscoach zijn gegaan. Nu is er reden te meer om dat te blijven doen.