Ajax is helaas voor een deel van zijn supporters verworden tot de jodenclub van Nederland. Als Ajax scoort, zijn we superjoden. Het ontbreken van enig beleid om drastisch te breken met dat gecreëerde imago is een van de redenen die Uri Coronel, de beste en unaniem naar voren geschoven kandidaat, deden besluiten Michael van Praag voorlopig niet op te volgen als voorzitter van Ajax. Goed beschouwd heeft in 2001, naast andere motieven, een joodse kwestie een jood ervan weerhouden voorzitter van Ajax te worden.

Maar wat zeuren we, Coronel stoort zich aan het gedrag van hooligans, van outcasts, van ongeciviliseerde uitzonderingen. Dachten we. Tot het portret van Leon de Winter in ausgerechnet Vrij Nederland verscheen. Daarin zegt filmcriticus Hans Beerekamp van NRC Handelsblad dat «De Winter wil beantwoorden aan het cliché van de louche textieljood die zijn vader was». Blijkbaar heb je textieljoden en het cliché van louche textieljoden. Overigens was de vader van Leon de Winter lompenhandelaar, zoals je er voor de oorlog velen (joden) en na de oorlog nog enigen had.

Zaterdagavond zat ik te eten met drie joden van rond de zestig, een zoon van een lompenhandelaar en twee zonen van voormalige textieljoden. Die lompenhandelaar, de fantastische oom Louis, had niets wat ook maar nadert aan louche. De textieljoden gaven leiding aan florerende textielfirma’s. De zonen hebben veel op hun vaders aan te merken, maar louche? Ben ik nu te lichtgeraakt als ik Beerekamps typering van De Winter beschouw als antisemitisch?

Ik weet dat het in 2001 geen moeite kost om een gelegenheidscoalitie te sluiten die bereid is de zogenaamde intellectuele antisemieten uit te roken uit hun holen. Maar ban je daarmee deze vorm van terrorisme uit? Dan komt er wel weer een nieuwe Beerekamp die geobsedeerd is door joodse filmers als Rudolf van den Berg en Leon de Winter. En die dus niet gestoord door enige vorm van journalistieke ethiek middels een «treife» recensie weer een film van deze twee cineasten naar Allah helpt. Laat u dus niet weerhouden, ga naar De hemel van Hollywood van Leon de Winter, met Rod Steiger en Burt Reynolds in de hoofdrollen. Oordeel zelf, voor het te laat is.