Marco van Basten heeft binnenkort een gesprek met de algemeen directeur van Ajax, Arie van Eijden. Van Basten heeft namelijk aangegeven dat hij eindelijk klaar is om terug te keren in de voetballerij, en best wat bij Ajax zou willen doen. «Dat lijkt me goed nieuws», zei mijn collega-verslaggever van at5 tegen Co Adriaanse.

Maar daar dacht de Ajax-trainer anders over. «Ik zou niet weten wat hij moet doen.» Volgens Adriaanse maakte mijn collega weer de cruciale fout aan te nemen dat een oud-voetballer ook meteen een goede trainer is. «Een goed paard maakt nog geen goede ruiter. Daar komt veel meer bij kijken. Voetbaltrainer zijn is een vak.» Adriaanse voegde eraan toe dat hij niet één paard kende dat een goede ruiter was geworden.

Mijn collega stamelde tamelijk beduusd dat Van Basten met zijn status en ervaring toch wel van waarde kon zijn voor Ajax. Maar Adriaanse was om verscheidene redenen niet gediend van de hulp van Van Basten. Volgens Adriaanse is iemand die echt van voetbal houdt altijd met het spelletje bezig. «Hij gaat naar wedstrijden en volgt cursussen. Iemand gaat niet jarenlang de hele dag lopen golfen om er dan ineens achter te komen iets met voetbal te doen. En dan denken dat je meteen hoofdtrainer of hoofdscout moet worden. Flauwekul, flauwekul», aldus Adriaanse.

Een oud-voetballer die iets in de voetballerij wil doen moet volgens Adriaanse on deraan beginnen. Net als ie der ander. Adriaanse voegde er overigens wel aan toe dat iemand die Europa Cups heeft gewonnen een streepje voor heeft op iemand die bij Abbekawalda heeft gespeeld. Maar zelfs om D-junioren van Ajax te mogen trainen, moet Van Basten eerst op cursus en dan netjes in de rij aansluiten tot er een plekje vrij is bij de Ajax-jeugd. Tja, zo kun je ook denken.

Toen ik zes was en ging spelen in de F1 was Michiel Stofberg mijn trainer. Hij ging met ons mee naar de E1 en de D1. Nooit een betere trainer gehad. Stofberg had geen diploma, was slechts de beste speler van mijn club SC Buitenveldert. Dat is de praktijk, dus zo kan het ook, bijvoorbeeld met Van Basten bij Ajax.