Toen Johan Cruijff de baas was van Ajax bemoeide hij zich ook met het selecteren van jeugdspelers. Zo zag hij Edgar Davids als klein pupilletje weigeren lid te worden nadat hij had meegedaan aan de zogenaamde open dagen. Meteen na de proefwedstrijd verdween Davids uit de Meer, terug naar zijn pleintje in Amsterdam-Noord. «Laat hem maar», zei Cruijff, «maar zorg wel dat hij lid wordt zodra hij wil.»

Samen met Piet Keizer, Sjaak Swart, zijn boezemvriend Rolf Grooteboer en andere «toevallige» passanten beoordeelde Cruijff ook junioren op hun geschiktheid voor Ajax.

Over de eerste drie waren ze het meestal wel eens, dat waren talentjes die het in zich hadden om door te groeien tot het eerste. Het moeilijkst waren de laatste drie, spelers die je nodig had omdat je nu eenmaal met zijn elven moet spelen, spelertjes waarvan je wist dat ze de A-selectie nooit zouden halen. «Johan», zei Keizer een keer volgens de overlevering, «heb je de moeder gezien van dat kleine rooie spelertje? Als we dan toch elke week langs de lijn staan…» Die rooie mocht lid worden. En reken maar dat moeder en zoon een mooie tijd hadden.

Die tijd ligt ver achter ons. Tegenwoordig draait het leven bij Ajax om diploma’s en Co Adriaanse, denkt Co Adriaanse. Hij kocht deze zomer voor een slordige veertig miljoen gulden aan nieuwe spelers. En verloor in de tweede ronde kansloos van Kopenhagen, omdat Kopenhagen tegen Ajax beter speelde dan in de twee wedstrijden die Adriaanse en zijn staf vooraf hadden gezien, zei Adriaanse.

Je zou hieruit kunnen concluderen dat Adriaanse geen verstand heeft van voetbal, maar dat is flauw. Hoogstens kun je stellen dat Adriaanse nog geen verstand heeft van topvoetbal.

Zondag wilde hij ons doen geloven dat Ajax de eerste helft tegen De Graafschap zeer goed had gevoetbald. Eerst dacht ik dat hij overdreef, want hij heeft zeer veel gevoel voor zijn eigen humor. Maar eenmaal bekomen van die gedachte begreep ik het. Naar de normen van Adriaanse had Ajax zeer goed gespeeld. Bij die normen heeft Marco van Basten inderdaad niets te zoeken.