Nederland is geen toonaangevend voetballand meer. Ook het spelsysteem kan daar niets meer aan veranderen. Of we nu met twee of met drie spitsen of met de Berlijnse Muur van Ajax spelen. Internationaal stellen we niets voor. En dat terwijl de spelers uit het Nederlands elftal wél de smaakmakers in grote competities als die van Engeland, Spanje en Italië zijn. Nederlanders zijn op dit moment goed in sporten die nog niet zijn verpest door geld; sporten waar jongeren nog echt voor gaan en alles overhebben, zoals turnen en motorcrossen.

Jong Oranje stond afgelopen vrijdag in een playoff-wedstrijd met 2-0 voor tegen Jong Engeland. Inzet van de wedstrijd was een plaats op het Europees Kampioenschap. Het werd uiteindelijk 2-2. Met een returnwedstrijd in en tegen Engeland nog voor de boeg is kwalificatie daardoor heel moeilijk geworden. Na afloop stonden de jonge internationals de pers rustig te woord. Geen ontredderde en ontdane koppen. Rafael van der Vaart was inmiddels ook al twee keer in de tweede ronde van de Uefa Cup met Ajax uitgeschakeld. En op het WK onder negentien jaar afgelopen zomer, verloor hij met Nederland in de kwartfinale van Egypte. Dus verliezen in internationaal verband is ingecalculeerd. Het lijkt allemaal niet meer zo erg.

De 36-jarige doelman van Ajax, Fred Grim, vertelt dat hij jonge spelers moet uitleggen wat het inhoudt om profvoetballer te zijn bij Ajax. Uitzonderingen als Van der Vaart en Heitinga daargelaten. Want blijkbaar gaat het profbestaan niet meer vanzelf. In dit geval gaat Grim heus niet zeggen dat de jonge spelers niet mogen stappen. Dat deed de gouden generatie van Koeman, Gullit, Van Basten en Grim namelijk ook volop. Maar het tijdstip waarop is blijkbaar een probleem. Tegenwoordig denken spelers vóór de wedstrijd te kunnen doorzakken. Of ze gaan ondanks zware blessures tot laat de kroeg in. En bijna niemand die er wat van zegt. Want volgens de trainers hebben de jongens er altijd hard voor geknokt en valt ze niets te verwijten. Zolang alleen Ronald Koeman optreedt en verder trainers, zaakwaarnemers en persvoorlichters spelers indekken, komt het niet goed met het Nederlands voetbal.

En dus moeten we het de komende tijd met turnen, motorcrossen en wellicht schaatsen doen.