Fantastisch hoe de vaderlandse sportjournalistiek het afgelopen weekeinde weer eens massaal heeft liggen slapen. Zaterdag en zondag zonden Studio Sport, RTL5 en Canal+ de godganse dag alle bewegende sport uit die er maar viel uit te zenden. En van ‘s ochtends tot ’s avonds zeer laat werden we bijgepraat door deskundigen en vooral pseudo-deskundigen, die zo vrijblijvend als vrijblijvend maar kan zijn ouwehoeren over scorende spitsen, patserige voorzitters en vlaggende grensrechters. En als ik maandagochtend zoals velen om mij heen per se De Telegraaf niet had willen lezen, had ik het maandagmiddag nog niet geweten. Wat moet het toch een genot zijn voor die krant dat zij op sportgebied na enige jaren winterslaap en indutten weer terug is waar zij stond in de tijden van Anton Witkamp. Dat zij weer bijna geen enkele concurrentie heeft.

Maandagochtend schreef voetbalspecialist Jaap de Groot op de voorpagina dat Dick Advocaat de KNVB heeft afgezegd. Dick en Jaap deden net alsof de puissant rijke voorzitter van Glasgow Rangers zijn technisch directeur aan zijn contract wil houden. Onnodige mystiek. Advocaat wil geen bondscoach meer worden en is blij dat zijn voorzitter heeft gezegd dat hij wat hem betreft in Glasgow mag blijven. Advocaat had het interview met Marco van Basten vorige week ook gelezen. Marco maakte in De Telegraaf gehakt van de KNVB en Van Gaal en begreep niet dat Ruud Gullit niet was benaderd. De lobby Johan Cruijff had eindelijk weer eens gewerkt; Advocaat komt niet.

Een eenvoudig telefoontje naar Advocaat had zaterdag reeds uitsluitsel kunnen geven, maar daartoe verlagen tv-deskundigen en presentatoren zich niet. Dat laten ze over aan die ene ochtendkrant. Hoewel? De primeur had De Telegraaf niet, eerlijk is eerlijk. De primeur zat in het radioprogramma Hek van de Dam en kwam zondagavond om half elf van Rob Fleur die door Langs de lijn naar Groot-Brittannië was gestuurd. Als iemand zo'n primeur is gegund, is het Rob Fleur. Als journalist die in februari 1993 op de voorpagina van Het Parool de primeur bracht dat Wim Jonk en Dennis Bergkamp voor Juventus hadden getekend toen ze net door Internazionale uit Milaan waren gecontracteerd, kwam Fleur terug van heel ver.