Zeker de laatste tijd haalt Ajax ontzettend veel jonge voetballers uit het buitenland. Al jaren is het gebruikelijk om die spelers in een gastgezin te plaatsen. Dan praten we niet alleen over junioren, maar ook over de achttienjarige jongens die al bij Ajax’ eerste of tweede elftal zijn gevoegd. En die plaatsing in een gastgezin blijkt causaal verbonden te zijn met het wel of niet slagen. Zuid-Afrikaan Benni McCarthy, die nu helaas voor de fans bij het Spaanse Celta de Vigo speelt, woonde zijn eerste jaar bij Ajax in een gastgezin. «Als ik moet huilen, kan ik met mijn pleegouders en pleegbroer om de keukentafel huilen. Net als thuis. En als ik wil lachen kan dat ook.» Regelmaat en een gezin in een vreemd land doen blijkbaar wonderen. Benni was succesvol.

De minder bekende Costa ri caan Froylan Ledezma en de bekende Dani weigerden om in een gastgezin te wonen. Ledezma, die Ajax na een lachwekkende soap met Feyenoord meer dan tien miljoen gulden heeft gekost, verdween vorig seizoen via de achterdeur. Hij kon het leven als prof in Amsterdam niet aan. Dani was na vier seizoenen wisselvalligheid niet meer welkom bij Ajax. Ook hij had een haat-liefdeverhouding met het Amsterdamse nachtleven.

Voor het Uefa-cupduel tegen AA Gent is een nieuwe jonge speler aan de selectie toegevoegd, Daniel Cruz, uit Colombia. Cruz kwam drie jaar geleden op stage bij Ajax en logeerde toen met twee Zuid-Afrikanen bij de familie Stap. De jonge voetballers hadden ver van huis een twee de thuis gevonden en wilden eigenlijk niet meer terug. Zo fijn hadden ze het in Nederland en bij hun gastouders. Cruz werd uiteindelijk uitgenodigd om bij Ajax te spelen. Twee jaar lang woonde hij bij zijn gastgezin. En ja, soms vond hij het moeilijk om zich ver van huis in Amsterdam wel aan regels te houden. «Maar Willy en Wim zorgen ervoor dat ik mij in Nederland thuis voel.»

Sinds dit jaar woont Cruz op zichzelf, in de oude flat van Dani. Maar nog minstens drie keer per week schuift hij aan bij de familie Stap. Ze blijven zijn steun en toeverlaat. Als Daniel Cruz gaat doorbreken, is dat mede door het goede werk van het gastgezin. Omdat spelers als Daniel Cruz liever naar het gastgezin gaan dan kantoor houden op het Leidseplein.