De grote Willem van Hanegem wordt assistent van de letterlijk kleine Dick Advocaat. Zo graag wilde Van Hanegem bondscoach worden, zo openlijk heeft hij naar de functie gesolliciteerd, zo massaal is hij gesteund door al zijn vrienden van de pers dat hij zelfs geen nee zei toen de KNVB hem vroeg als tweede man, ook nadat de eerste man al een keer had afgezegd, dus eigenlijk is hij tweede keus tot de tweede macht.

Willem hoort thuis in het rijtje Cruijff, Rijkaard, Gullit, Van Basten, Ronald Koeman — voetballers die in hun eentje een wedstrijd konden beslissen en buiten het veld meer dan gemiddeld verstand hadden en nog steeds hebben van voetbal. Stel je even voor, Rijkaard, Gullit, Van Basten, Koeman en Cruijff die zich eerst publiekelijk laten schofferen omdat een zelf benoemde directeur hen niet wil en vervolgens assistent worden van de droomkeus van die directeur.

Niets ten kwade van Dick Advocaat, sterker, als trainer heeft hij geen slechtere staat van dienst dan Van Hanegem, maar het blijft een Hollandse oplossing. Zo van «nu niet zeuren meer, gun het jonge paar het geluk waar het naar streeft en houd nou op over wat is geweest». Dus kijken we vooruit, zoals de PvdA wil dat we doen met papa Zorreguieta en het huwelijk van ’s mans dochter. Zo belangrijk is het ook weer niet. We hebben een bondscoach die pas in 2003 volledig beschikbaar is en een assistent die analist blijft bij Canal+, dat in tegenstelling tot wat ik vorige week schreef over collegae bij Studio Sport en RTL5 wel zelf het nieuws had gebracht over de aanvankelijke weigering van Dick Advocaat.

Getuige de nieuwe namen doe je het bondscoachschap erbij. Dat is duidelijk. Het is een terugkeer naar de eenvoud van het voetbal. Lekker voor een wedstrijd bij elkaar komen, elf namen noemen en zoek het maar uit. Of de betrokkenen het zelf ook zo zien, valt slechts te hopen. Dus zeuren we niet en zijn we blij dat Van Hanegem niet wordt geremd door een overheersend ego, vereerd is met de baan van assistent-bondscoach en zich daarbij niet heeft laten leiden door zogenaamd geschonden zelfrespect.

Leve de assistent.