Enige weken geleden ging Ajax op bezoek bij Heerenveen. Bij dat soort wedstrijden zitten de supporters van tegenpartijen als Ajax noodgedwongen in een afgesloten kooi. Eigenlijk vloekt die kooi met Heerenveen. De club van voorzitter Annie en Riemer van der Velde en trainer Foppe de Haan weet niet eens wat supportersrellen zijn. Mede daardoor is een tegenstander in Heerenveen er een van wie ze hopen te winnen en van wie ze kunnen verliezen. De tegenstander is kankerjood, boer noch homofiel. Toen Heerenveen Ajax ontving, zat de club midden in een verbouwing. Daardoor konden er minder supporters dan gebruikelijk plaats nemen in de daartoe bestemde en zwaar beveiligde kooi. Heerenveen vroeg daarvoor begrip van Ajax.

Juist in die tijd speelde Ajax in Kopenhagen. Het was maar een klein berichtje, daags na de wedstrijd. Twaalf supporters na vechtpartijen met de politie opgepakt. Waren directie en bestuur van Ajax solidair met die supporters toen zij het voorstel van Heerenveen als onaanvaardbaar afwezen? Of al onze supporters of niet één, luidde het ferme standpunt van Ajax. Dus bleven de supporters van Ajax thuis en namen de officials van Ajax plaats in de kooi waar normaal de harde kern zit.

Op die plek was voor iedereen waarneembaar dat Leo Beenhakker demonstratief bleef zitten bij het spelen van het Friese volkslied, een folklore die voorafgaat aan elke wedstrijd van Heerenveen, maar die niet besteed is aan de man die zo hamert op goede manieren in onze voetbalsamenleving als weer eens een wedstrijd door misschien maar dertig klootzakken uit de hand is gelopen.

Zondag scoorde Chris tiano van NAC in de Arena. Blijkbaar zaten wat familie leden en kennissen van spelers van NAC niet in hun kooi, maar gewoon tussen andere toeschouwers. Naar die toeschouwers liep Christiano. En dat hoort niet. Dus verlieten leden van de harde kern van Ajax-supporters hun vak om die paar vrouwen en kinderen van NAC te wijzen op hun ongewenste gedrag. Doodeng was het, zei een ooggetuige ter plaatse. Het was het begin van charges en vernielingen die duurden tot lang na de wedstrijd.

Toch een prettig idee te weten met wie de leiding van Ajax solidair is.