Trainer Co Adriaanse van Ajax week tegen psv weer eens af van het typische Ajax-spel met drie spitsen. Waarom? Omdat hij vond dat zijn spelers het systeem niet goed uitvoerden. Ik weet wel waar dat aan ligt. Adriaanse snapt niet hoe je het vier-drie-drie-systeem moet spelen. Hij maakt de cruciale fout om achter de buitenspelers niet met een echte links- en rechtshalf te spelen. Bij Ajax moeten deze spelers zoals dat heet naar binnen knijpen. En dan gaat het hele principe van vier-drie-drie verloren. En echt, zo moeilijk is het niet.

Bij de jeugd in Buitenveldert speelden wij het elke week. Ik stond linkshalf, achter linksbuiten Quincy van Ommeren (nu speler van Volendam). Denny Landzaat (international en speler van Willem II) speelde rechtshalf, achter de rechtsbuiten. Midden-midden stond Harvey Esajas, voormalig Ajax-, Anderlecht- en Feyenoord-speler, vlak achter onze spits Alex Weeling, ex-AZ en nu spits van eerste-klasser kbv.

Als Harvey naar voren schoof, wat meestal gebeurde, werd de mid-mid-positie overgenomen door de vrije man in de verdediging. De links- en rechtsbuiten moesten zoveel mogelijk acties maken en de achterlijn halen. Landzaat en ik stonden altijd achter onze buiten spelers om ze bij te staan als ze ervoor kozen om niet de tegenstander te omspelen. En mocht een actie mislukken, dan had de verdediger van de tegenstander niet de vrijheid om in één keer door te stomen. De links- en rechtshalf stonden er immers.

Op de training werkten we aan onze zwakke punten. Het eerste half uur techniek, daarna afwerken op doel. Elke training eindigde met een partijtje. Daarin trainden we op dingen die niet zo goed gingen. Linksbuiten Quincy pingelde soms iets te graag. Op de training zaten Quincy en ik dan bij elkaar in de partij. Als Quincy de bal kreeg, mocht hij hem maar twee keer aanraken en moest hem dan afspelen op mij. Pas als dat goed ging, mocht hij van onze 25-jarige trainer Michiel Stofberg, speler van het eerste, weer een actie maken. Met het simpele vier-drie-drie-systeem verloren we soms, maar meestal wonnen we, zoals de titel en de beker van Amsterdam.