Het had iets van een slechte soap. Dat impliceert dat er ook goede soaps zijn. Klopt, het afscheid van Louis van Gaal van de knvb was een prachtige soap, veel beter geregisseerd en uitgevoerd dan het ontslag op staande voet van trainer Co Adriaanse van Ajax. Iedereen bij en rond Ajax wist dat hij zou sneuvelen. Alleen Adriaanse wist van niets. Je hoort het wel eens in een ander spel, het zogenaamde overspel. Iedereen weet dat hij of zij een ander heeft, alleen de bedrogene is stomverbaasd als zij of hij op een goede dag de koffers pakt.

Zo’n bedrogen echtgenoot was Adriaanse. Vrolijk stapte hij donderdagochtend 29 november zijn kantoor bij Ajax binnen. Hij groette zijn medewerkers en nam de felicitaties van spelers van het tweede in ontvangst, felicitaties voor de miraculeuze ontsnapping daags tevoren tegen FC Twente. Toen werd hij gesommeerd even naar «boven» te komen, waar de directie van Ajax hem opwachtte. Daar had de camera moeten staan, dan had ook Ajax ons een echte soap geleverd. Volgens directeur Arie van Eijden nam Adriaanse het ontslag professioneel op.

Kort na «boven» nam Adriaanse afscheid van zijn spelers. Dat schijnt zeer emotioneel te zijn geweest. Vervolgens pakte hij zijn auto en poogde, zonder alcohol, het Arena-record van Marco Bakker te verbeteren. Hij scheurde op de slagboom af die zich maar net op tijd opende en sjeesde langs een opzij springende cameraman. Thuis drong het pas goed tot hem door dat hij, Co Adriaan se, naar huis was gestuurd door met name Leo Beenhakker.

Ooit, na een overwinning van Willem II op toenmalig kampioen Feyenoord, kapittelde hij als trainer van Willem II het spel van Feye noord en gaf hij voetbal college aan de pers en de naast hem zittende trainer van verliezer Feyenoord. De vernederde trainer heette Beenhakker.

Toen penningmeester Arie van Os van Ajax een jaar geleden ineens Leo Been hakker binnenhaalde als voetbalbaas van Adriaanse, stemde Adriaanse in. Bekomen van de eerste emoties realiseerde hij zich dat hij het bekende paard van Troje in huis had gehaald. En barstte in tranen uit. Dat was nou mooie televisie geweest.