Zlatan Ibrahimovich werd dit jaar binnengehaald als de nieuwe held van Ajax. De Zweedse spits deed kenners denken aan Marco van Basten. In zijn eerste officiële wedstrijd voor Ajax liet hij onnavolgbare bewegingen zien, maar kwam niet tot scoren. Na afloop liet de Zweed weten moeite te hebben met het veld en het stadion. Hij had last van ademnood en verzekerde journalisten veel beter te kunnen. Op de persconferentie nam Co Adriaanse zijn pupil niet in bescherming. Hij zei niet tevreden te zijn over het optreden van zijn negentienjarige debutant tegen AC Milan. Zlatan was volgens zijn toenmalige coach geen teamspeler.

In de maanden die volgden kwam Zlatan sporadisch aan voetballen toe. Helemaal niets lukte meer bij de spits, behalve zijn elleboogstoten. Opvallend is dat sinds het vertrek van Patrick Kluivert geen spits echt lang gelukkig is geweest bij Ajax. Telkens klagen zij over een gebrek aan vertrouwen van coaches. Alleen Shota Arveladze scoorde in zijn eerste jaar onder Morten Olsen nog aan de lopende band. De coaches Wouters en Adriaanse haalden zelden het optimale uit hun creatieve en goede schutters. Het gevolg was een lijst van tobbende spitsen met veel blessures.

Kan Ronald Koeman die trend tot staan brengen? In tegenstelling tot zijn voorgangers prijst Koeman zijn jonge spitsen Zlatan en Mido. Hij noemt ze fantastische voetballers met enorme technische kwaliteiten. Hun minpunten komen ook aan de orde. «Maar», stelt de nieuwe Ajax-trainer, «daar ben ik voor, om ze wat te leren.» Koeman zegt niet dat zijn jonge spitsen geen teamspelers zijn. Hij zegt dat ze te graag willen en soms verkeerde keuzes maken. De spelers zelf voelen zich bevrijd onder hun nieuwe trainer. Er ligt eindelijk niet meer zoveel druk op ze.

De aanpak van Koeman lijkt nu al vruchten af te werpen. In zijn eerste invalbeurt onder Koeman maakte Zlatan twee prachtige doelpunten. Op de trainingen showt hij weer zijn onnavolgbare acties. Voor een heleboel mensen was Zlatan al afgeschreven. De toekomst zal uitwijzen wie er verstand heeft van voetballen. En of spitsen bij Ajax eindelijk weer gaan scoren.