Toen Ajax in 1995 de Europa Cup won, lag de wereld aan de voeten van trainers en spelers. Wat is er in 2002 over van de toenmalige onfeilbaarheid? Neem de trainers. Louis van Gaal heeft gefaald als bondscoach en zich verbitterd over de instelling van de spelers teruggetrokken uit de bossen van Zeist. Zijn assistent Gerard van der Lem flopte als trainer van AZ en zeurt nu in Japan over niet nagekomen afspraken. Het toenmalige hoofd opleidingen, der Dritte im Troika, Co Adriaanse schoot te kort als trainer van Ajax.

En de spelers? Doelman Edwin van der Sar voldeed niet bij Juventus en mocht blij zijn dat een kleine club in Londen een schatrijke Arabier aan het hoofd heeft. Keept nu bij Fulham. Michael Reiziger is bij Barcelona verbannen naar de tribune, Frank de Boer is niet zeker van zijn plaats, maar speelt meer wel dan niet. Winston Bogarde hoeft bij Chelsea niet eens meer mee te trainen. Ronald de Boer moest al snel weg bij Barcelona en maakt nu bij Glasgow Rangers zijn naam als Nederlander waar. Schoot onlangs in de Uefa Cup drie minuten voor het einde een strafschop hoog over het doel van Paris St. Germain en mag zijn ploeggenoten de hele winter dankbaar zijn dat zij de noodzakelijke strafschoppenserie alsnog winnend afsloten.

Clarence Seedorf is al maanden de trouwste bankzitter van Inter Milaan. In de achtste finale van de Uefa Cup eind 2001 kon hij uitgebreid de hand vasthouden van Finidi George, reserve van Europa Cup-tegenstander Ipswich Town, de provincieclub waar de Nigeriaan plichtmatig zijn laatste voetbal centen int. Van Jari Litmanen hebben we na zijn vertrek bij Ajax eigenlijk helemaal nooit meer iets gehoord, behalve dat hij nu bankzit bij Liverpool. Edgar Davids dan. Nou, troost je, die was eind 2001 ontevreden, was verworden tot twaalfde man bij zijn club Juventus. Speelt in 2002 weer nu ene Tudor geblesseerd is. Nwankwo Kanu heeft dezelfde status bij Arsenal. Marc Overmars mocht afgelopen zondag tien minuten invallen bij Barcelona. Heeft dan niemand zijn sterstatus bewaard? Ja, Patrick Kluivert. Speelt als enige van de gouden groep van 1995 elke wedstrijd, was zondag tegen Zaragoza onbetwiste uitblinker, en mag in Barcelona ook nog af en toe zijn rijbewijs tonen.