Iedereen, behalve Theo Maassen, sprak schande van het gedrag van de psv-supporters die tijdens psv-Kaiserslautern het veld op wilden rennen maar door twee suppoosten zonder pet, Ronald Waterreus en Eric Gerets, van hun plan zijn afgehouden. Een paar dagen na psv-Kaiserslautern zond Canal+ de wedstrijd Lazio Roma-Juventus uit. Hoewel het Italiaanse voetbal tot de vervelendste theatervoorstellingen in zijn soort behoort, bleef ik kijken. Hoe lang zouden de supporters het volhouden om elke keer als Edgar Davids de bal beroerde snerpend te fluiten? Heel lang, zo bleek. De wedstrijd ging volledig aan me voorbij. Dat gold ook voor het Romeinse publiek. Al hun energie richtten de fanatieke Romeinen op die ene pikzwarte speler. Wat waren ze blij toen Edgar Davids met een tweede rode kaart van het veld werd gestuurd. Vanaf dat moment was de lol eraf.

Het schijnt zeer politiek correct en dus dom te zijn om je te ergeren aan het gedrag van de Romeinse supporters. Zoals het ook heel cool is dat de supporters van Ajax wekelijks roepen dat wij «joden, joden, superjoden» zijn. Edwin van der Sar, keeper van Juventus, had de reacties op Davids in Rome natuurlijk ook gehoord. Vreselijk en schandelijk was het, zei hij vorige week. Nog erger vond hij eigenlijk dat je weet dat het gebeurt, dat het zwarte spelers van een tegenstander van Lazio Roma elke wedstrijd in Rome overkomt en dat het kennelijk als onvermijdelijk is geaccepteerd.

Vergeleken met het getole reer de, structureel racistische gedrag van de supporters van Lazio was het gedrag van de supporters van psv eenmalig kattenkwaad en kinderspel. Tegenstanders van trainer Eric Gerets veroordeelden zelfs zijn snelle optreden tegen de gekken die het veld op wilden. Maar hij deed tenminste iets. Zijn gedrag speelde mee bij de strafbepaling door de Uefa. Terecht kreeg psv een relatief lichte straf, een wedstrijd in een stadion honderd kilometer verwijderd van Eindhoven. Komen ze tenminste ook nog eens ergens. Het wachten is nu op Theo Maassen die over een jaar in tranen onthult dat hij met Waterreus had afgesproken dat hij het hek zou openen bij slecht spel, waarna Gerets de figuranten weer zou terugsturen.