Voor Cristian Chivu is het seizoen zo goed als voorbij. De Roemeense verdediger van Ajax scheurde zondag in de wedstrijd tegen NEC na dertig minuten een spier in zijn bovenbeen. Chivu deed niets bijzonders. Hij zette aan voor een sprint en voelde iets knappen. Aan een slechte warming-up kan het niet hebben gelegen. De wedstrijd was immers al een tijdje bezig. Volgens trainer Co Adriaanse was Chivu topfit toen hij aan de wedstrijd begon. De woensdag ervoor was hij immers nog aanvoerder van het nationale elftal van Roemenië.

Toch lijkt het erop dat Chivu dit jaar nooit topfit is geweest. De spierscheuring van zondag is namelijk de zoveelste blessure die de Roemeen oploopt. Niet verwonderlijk als je de laatste anderhalf jaar van Chivu bekijkt. In november 1999 kwam de toen negentienjarige verdediger van een klein Roemeens clubje naar Ajax. Hij was een verlegen jongen die een beetje eenzaam was in Amsterdam. In het begin voetbalde hij redelijk, maar liep hij voortdurend tegen domme kaarten op. Een half jaar later was hij uitgegroeid tot de nieuwe vedette van Ajax. Hij voetbalde als de beste en overtrof Dani in populariteit bij de vrouwen. In de zomer van 2000 was Chivu zelfs een van de revelaties van het Europees kampioenschap. Ondanks een liesblessure speelde hij de sterren van de hemel. Na het EK had Chivu drie weken om bij te komen. Hij verbleef in eigen land, maar moest de bergen in vluchten om echt bij te komen. In Roemenië had de gekte rond zijn persoon extreme vormen aangenomen. Zelfs een ijsje is naar hem vernoemd.

Drie weken na het eind van het EK moest Chivu zich al weer melden bij zijn nieuwe trainer Co Adriaanse en vanaf toen begon het loodzware Ajax-seizoen. Want Adriaanse had voor Chivu een rol als centrale verdediger bedacht, samen met de later aangetrokken jonge Fin Petri Pasanen.

Zeven wedstrijden voor het einde van het seizoen is de batterij van Chivu leeg. Nadat hij al eerder dit seizoen een knie blessure en spierblessures had overwonnen, is het nu echt klaar. Misschien maar beter voor Chivu die toe lijkt aan een lange vakantie. Dit is overigens niet de mening van trainer Co Adriaanse. Op de vraag of de blessures komen doordat de verdediger te weinig rust heeft gekregen, antwoordde Adriaanse negatief. Volgens de Ajax-trainer komt het juist omdat Chivu te weinig traint. Hij zou juist nog sterker moeten worden door meer trainingsarbeid.

Toch hoop ik dat die andere jonge speler van Ajax, Rafael van der Vaart, meer rust krijgt. Want ook hij wekt de indruk dat hij er doorheen zit en toe is aan rust.