De D2 van Ajax speelde vorige week een toernooi in Las Palmas op de Canarische Eilanden. Wordt er dan alleen maar gevoetbald en naar voetbal toegeleefd? Nee hoor, ben je gek. Er werd gekart, gezwommen, huiswerk gemaakt en er was een voetbalkwis.

«De Premier League, wat is dat? Ligt in Duitsland? Welke oud-Ajacieden spelen daar? Dani, Sander Westerveld, Jesper Gronkjaer en Edwin van der Sar spelen er. Ibramovic, dat is de nieuwe spits van Ajax. Ajax won dertig keer de Europa Cup. En de vaders van Danilo Wamberto en Danny Blind hebben in het eerste gespeeld», aldus een aantal van de antwoorden van de jonge Ajacieden.

De deelname van een jeugdteam van Ajax is net als bij het eerste elftal een grote eer voor de organisatie. Samen met de kleintjes van Barcelona waren de Ajacieden de trekpleisters van het Mundialito Islas Canarias. Een toernooi met teams uit de hele wereld. Volgens de coaches vormt een buitenlandse trip een belangrijk onderdeel van de jeugdopleiding van Ajax. Later in het eerste elftal moeten ze immers ook veel reizen. Op zo’n trip ervaren de spelertjes alvast hoe het is om voor een langere periode van huis te gaan en te leven als een prof. Ze leren met een andere cultuur omgaan, binnen en buiten het veld.

In Nederland is alles altijd tot in de minuten voorbereid en gepland. In Spanje neemt men de tijden iets minder nauw en worden activiteiten voor twaalfjarigen laat in de avond gepland. De openingsceremonie was bijvoorbeeld pas om twaalf uur ’s avonds. Tien uur later speelde Ajax de eerste wedstrijd, doodnormaal in Spanje.

Ook de voetbalcultuur is buiten Nederland heel anders. De Ajacieden zijn in Nederland aanvallende tegen standers gewend. Spanjaarden daarentegen spelen zelfs in de jeugd al puur op resultaat. Ook zijn de kleine Spanjaarden al bezig met het bewerken van de scheidsrechter. Iets was de Ajacieden een reprimande van de coach zou opleveren. Want in Nederland moet de voetbalopleiding ook didactisch verantwoord zijn. Ajax werd uiteindelijk in de halve finale door het plaatselijke Las Palmas uitgeschakeld. Zelden Ajacieden zo hard zien huilen na een nederlaag.