De supermarkt is heringericht. Deels systematischer, maar wie gewend was aan de oude indeling wist precies dat hij zijn augurken naast de luiers moest vinden en zoekt zich suf. Gaat heus wel over. Jullie zullen me nog dankbaar zijn, zegt chef Ton F. van Dijk. Wat de vraag is. Wat doet, pakweg, EO’s suffe letterspelletje That’s the Question op ‘verdiepingsnet 2’? Net als trouwens het wezenloze royaltyprogramma Blauw bloed (ook EO)? Of garandeert Schrift-inspiratie dat elke Knevel-scheet iets verdiepends heeft? Dat verklaart dan weer niet waarom het Sportjournaal en Man bijt hond ook al op 2 mogen. Of moeten, want die bijtende man zou waarschijnlijk liever op breednet 1 figureren. Verrassend ook Avro panorama, een zaterdagochtend kunst en cultuur (waartussen herhaling van de geflopte publieke mediasoap Het glazen huis bizar overkomt). Waar? Op Net 1. Sympathieke vorm van paarlen voor de massa (als je 35.000 kijkers zo mag noemen). Maar op zaterdagmiddag hebben de Museumgasten zich plots van 1 naar Net 2 verplaatst. Hoe daar chocolade van te maken? Trouwens, waar zou u vpro’s Boeken zetten? Het enige boekenprogramma. Serieuze kost. Goed gesprek. Enfin, het staat op 1. Slaat nergens op. En daar zit ook al Buitenhof. Waar Ronald Plasterk voorrekende dat je er als nieuws-, actualiteiten- en debatkijker hopeloos op achteruit gaat. Omdat delen daarvan niet op 2 te vinden zijn of voor overlap zorgen door beroerde tijdstippen, terwijl wat je niet nodig hebt wordt opgedrongen.

Na een week blijkt Net 1 een doorslaand succes. Paul de Leeuws verwachting inzake zijn zaterdagavondkansen is nog overtroffen: ruim 1,4 miljoen, nipt achter Dancing on Ice. Pauw en Witteman die van 671.000 naar 903.000 klimmen. Vraag is alleen of het succes van dat net niet kannibaliseert. Net 2 lijkt zorgenkind. Dat is ‘verdieping’ altijd, maar in deze formule wordt het erger. Netwerk-fan ben ik nooit geweest, maar dat de makers zich gepakt voelen valt te billijken. Door verandering van plaats en tijd halveerde de belangstelling ruim en verdwijnt het programma in ‘de Bermuda-driehoek van de nieuwe zenderopzet’, zoals een betrokkene treffend omschreef. Projectleider Van Dijk riposteert dat de verdwenen kijker terugkeert als kwaliteit wordt geboden (De Wereld draait door had ook een moeizame start), maar Netwerk is helemaal niet nieuw en dit scenario doet vooral denken aan door Talpa gekochte krakers die bij De Mol totaal instortten.

Ten slotte De wereld draait door. Op 3, waar 1 meer voor de hand ligt en het Journaal half overlappend. Daar komt Rouvoet op bezoek. Die beklaagt zich over NRC Handelsblad dat bijzaken maar niet de hoofdpunten van zijn ChristenUnie-program heeft genoemd. Matthijs van Nieuwkerk deelt de kritiek en onderhoudt Rouvoet daarom over Van Morrison en over een recept van rijst en kipfilet met Boursin en een pakje champignonsoep erdoor. Culinaire wansmaak en cholesterol voor de jonge kijker. Joris Luyendijk wil zijn privé-leven niet ter beschikking stellen als betaling voor tv-roem. De wereld zal hem leren. Een Jakhals gaat bij hem langs (Amsterdam-kenners weten nu waar hij woont) met een ontbijt. Op de vroege ochtend na zijn laatste Zomergast (uitslapen, kater) wordt hij uit bed gebeld. Lachen! Goddank doen ze niet open, maar de geest van Bart de Graaf overleeft elke netindeling.