Rabat - ‘Ben je op Facebook?’ In Marokko is dit al bijna een overbodige vraag geworden, omdat hier iedereen op Facebook zit. Uiteraard moet ‘iedereen’ met een korreltje zout worden genomen, aangezien nog maar één op de drie Marokkanen überhaupt van internet gebruikmaakt, wat voor een Afrikaans land overigens geen slechte score is. Maar Facebook is hier populair.
Ook allerlei activisten maken intensief gebruik van Facebook. De Alternatieve Beweging voor de Individuele Vrijheden gebruikte Facebook vorig jaar september om op te roepen tot een openbare picknick tijdens de ramadan. Men wilde aandacht voor het mensenrecht om zelf te mogen bepalen om al dan niet te vasten. Aangezien de Marokkaanse inlichtingendiensten ook van het bestaan van Facebook op de hoogte zijn, werd de picknick in de kiem gesmoord en werden de ramadanvreters gearresteerd. Dat weerhield ze er niet van een volgende actie aan te kondigen, en wel tegen de seksuele intimidatie waar zo ongeveer iedere vrouw hier op straat mee te maken krijgt. Ook die demonstratie werd door de politie voorkomen, waarom is onduidelijk.
Laatst kwam de minister van Communicatie tussenbeide toen zijn zoon iemand een klap had gegeven en dreigde gearresteerd te worden. Een en ander speelde zich af vlak voor het parlement in Rabat. De minister, die kennelijk lucht van de zaak had gekregen, kwam naar buiten lopen en redde zijn zoon uit de klauwen van de politie. Alles werd door verontwaardigde omstanders gefilmd en dat filmpje kwam terecht op Facebook. Een paar dagen later werd daar opgeroepen tot een demonstratie tegen klassenjustitie voor het parlement, die weer een paar dagen later plaatsvond.
Kif Kif, een vereniging die opkomt voor de rechten van Marokkaanse homo’s en die in het echt niet in Marokko zou kunnen bestaan, heeft een pagina op Facebook, en meer dan zeshonderd leden. Degenen die tegen zo'n vereniging zijn, hebben ook weer eigen pagina’s. Toen bekend werd dat Elton John in Rabat zou optreden, zag de islamistenpartij PJD hierin een poging Marokko te ‘homoseksualiseren’. Dit werd overal op Facebook door voor- en tegenstanders van commentaar voorzien. Een paar uur nadat de flottielje met hulpgoederen voor Gaza door Israël was aangevallen, werd op Facebook opgeroepen de straat op te gaan om te getuigen van de grote verontwaardiging, hetgeen massaal gebeurde.
Op Facebook wordt door Marokkanen vaak recht geëist. Het is een bastion van activisme, en men kan er uitstekend volgen welke kwesties er spelen en wie welk standpunt inneemt. Misschien is dat voor de overheid, die het kranten behoorlijk moeilijk kan maken, reden er juist niet tegen op te treden.