TWEELUIK: WAT IS DE WAARDE VAN KUNST? & WAT MAAKT ONS TOT EUROPEANEN?

Wat is de waarde van kunst?
Zelfs na de eindeloze discussies over de bezuinigingen op de kunstbudgetten in heel Europa, lijkt men het nog steeds niet eens te zijn wat de waarde is van kunst. Kunstenaars hebben hartstochtelijke pleidooien gehouden, maar niet iedereen is overtuigd. Gezien de ernstige gevolgen van de recessie is het niet eenvoudig hiervoor argumenten te vinden. In een wereld waar in toenemende mate gekwantificeerd, vergeleken en geëvalueerd wordt, is het misschien terecht dat ook voor de kunst een evaluatiekader ontworpen wordt. Maar waar te beginnen?

Heeft kunst een waarde los van het algemeen belang dat de kunst alleen ziet als middel tot een bepaald doel? Hoe moeten we precies de kunst waarderen? Over deze en andere vragen debatteren Ann Demeester (directeur de Appel), Henkjan Honing (Hoogleraar Cognitive and Computational Musicology, Universiteit van Amsterdam), Tiffany Jenkins (socioloog; directeur kunst en samenleving, Institute of Ideas), Chris Keulemans (directeur Tolhuistuin; journalist; auteur) en Merlijn Twaalfhoven (componist). Moderator: Alan Miller (codirecteur NY Salon; medeoprichter Truman Brewery, Londen).

Wat maakt ons tot Europeanen?

Tegelijk met de voortdurende Europese economische crisis is ook sprake van een Europese identiteitscrisis. In heel Europa hebben burgers in toenemende mate het gevoel dat de Europese Unie ten koste gaat van hun nationale soevereiniteit. Populistische politici verwerpen de EU en maken zich sterk voor de nationale cultuur die bedreigd zou worden door immigranten, islam, de internationale financiële sector en Brussel. Komt dit voort uit de behoefte “nee” te zeggen en ontwikkelingen een halt toe te roepen?

En hoe zit dat met een Europese identiteit? Kan Europa ooit een gezamenlijke droom worden of is het eerder een imaginaire constructie van bureaucraten die hun papierbrij proberen te rechtvaardigen? Is de oplossing méér Europa of juist minder? En als cruciale vraag, wie moet er beslissen?

Hierover debatteren Thierry Baudet (rechtsfilosoof; columnist, NRC Handelsblad; auteur, The Significance of Borders), Joost Ramaer (journalist; gastredacteur De Groene Amsterdammer), Judith Sargentini (lid Europees Parlement, leider GroenLinks delegatie), Bruno Waterfield (correspondent in Brussel, Daily Telegraph; co-auteur No Means No). Moderator: Angus Kennedy (hoofd externe betrekkingen Institute of Ideas; voorzitter IoI Economy Forum).

Het publiek kan beide debatten aansluitend bijwonen.

Georganiseerd door The Institute of Ideas, Felix Meritis en De Groene Amsterdammer


Zaterdag 13 oktober 2012
Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Van 16.00 - 17.30 uur (1e debat) en van 18.00 - 19.30 uur (2e debat)

Toegang: € 7,50 (korting € 5,-)
Kom naar beide debatten voor € 10,- (korting voor beide debatten € 7,50)
Voertaal: Engels