Een paar jaar eerder – in 1924 – regisseerde hij de film Amsterdam in Woord en Beeld. Een lange speelfilm waarin een groep Amerikaanse toeristen in een bus van Lissone door een gids door Amsterdam werd geleid. Het ‘woord’ werd in deze tijd van de stille film vertolkt door de acteurs die achter het filmdoek stonden en met behulp van luidsprekers te horen waren.

Beautiful Amsterdam is een veel kortere film; gemaakt voor een buitenlands – Amerikaans - publiek dat met behulp van Engelse tussentitels wordt geïnformeerd over de meest karakteristieke en interessante plekjes in de stad. Benno maakt in de film een paar maal gebruik van de zogeheten phantom ride, een populair stijlmiddel uit de eerste jaren van de film waarbij de camera op een bewegend voertuig is geplaatst en we de stad aan ons voorbij zien trekken.

Hoewel het nergens geschreven staat, lijkt de film te zijn gemaakt met de Olympische Spelen in het vooruitzicht. Buitenlandse toeristen moesten op deze manier verleid worden de Spelen en Amsterdam te bezoeken èn hun intrek te nemen in het Amstel Hotel.


Op de website Film in Nederland staat een gedeelte van het archief van EYE. Ook zijn tegenwoordig ruim 150 films uit de collectie van EYE op de website Open Beelden gratis te bekijken en beschikbaar voor hergebruik. Voor Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen‘ wordt een maand lang de stad van een andere kant getoond. In de maand december zal elke dag een post worden geplaatst waarin bijzondere kijkers en kunstenaars het idee van wat een stad is uitdagen. Lees ze hier allemaal terug.