Onlangs stemde het college van Rotterdam op advies van de Internationale Beelden Commissie in met de aankoop van een beeld van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Het zes meter hoge beeld zou volgens plan geplaatst worden naast concertgebouw De Doelen. College van b. en w. huldigt het principe niet te kunnen oordelen over de inhoudelijkheid van kunstaankopen. Dat principe staat onder druk nu een meerderheid van de raad, na protesten van de bevolking, een motie heeft ingediend en aangenomen om het beeld uit het zicht in de tuin van museum Boymans te plaatsen. Volgens bronnen neemt maar liefst 75 procent van de Rotterdammers aanstoot aan het beeld van de reusachtige kerstman die in zijn opgestoken rechterhand een butt plug houdt.

Wethouder cultuur Hulman zit in een lastig parket. Speelt hij het spel volgens de regels en riskeert hij een nieuwe volksopstand, of geeft hij toe aan de morrende stem des volks?

Ondertussen, in dezelfde stad, heeft de stichting Beeld van Pim de grootste moeite om de gelden voor haar zes meter hoge beeld bij elkaar te krijgen.

Volgens plan moet het beeld van de grote leider vanaf 6 mei voor het Hilton aan de Coolsingel komen te staan. Van de benodigde negentigduizend euro is nog geen tien procent binnen.

Op 14 maart meldde zich een nieuwe speler in dit klassiek Hollandse drama. Het bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet wenste in de kerstman met butt plug een «kabouter met een kerstboom» te herkennen en vindt dit beeld goed aansluiten bij het nieuwe, groene, imago van de deelgemeente. Op basis van deze vrijzinnige interpretatie is het beeld van harte welkom in Hoogvliet.

Hulman ontzet, iedereen blij en alle problemen opgelost.

Maar was er wel een probleem? Eigenlijk niet. Want wie de zaak goed bekijkt, ziet alleen maar oplossingen. Meer nog dan met de Hoogvlietse variant.

Het beeld hoeft niet weg, maar kan gewoon in Rotterdam blijven. En de stichting Beeld van Pim hoeft niet meer met de pet rond. Want dat Beeld van Pim is er al. Kant en klaar. Treffend en omstreden als de man zelf. Een grote rode kabouter met een butt plug in zijn hand. Alleen de toch al wat obligate titel Santaclaus zou in overleg met de kunstenaar aangepast moeten worden.

At your service, bijvoorbeeld.

Ook dit zou Pim vast en zeker zo gewild hebben.