De Europese Literatuurprijs, een initiatief van SPUI25, De Groene Amsterdammer, het Nederlandse Letterenfonds en Athenaeum Boekhandel, mogelijk gemaakt door een dertiental onafhankelijke boekhandels, wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Romans die in 2010 vanuit een Europese taal naar het Nederlands werden vertaald, maakten kans. Dertien onafhankelijke boekhandels stelden een longlist van 20 titels samen. De shortlist van vijf titels werd opgesteld door een vakjury, bestaande uit Frans Timmermans, kamerlid voor de PvdA (voorzitter); Marja Pruis, schrijver en literair criticus voor De Groene Amsterdammer; Guido Snel, schrijver en literair vertaler; Edith Aerts, Boekhandel De Groene Waterman; en Herm Pol, Athenaeum Boekhandel.

De shortlist bestaat uit:

  • _ HHhH_ van Laurent Binet, vertaald uit het Frans door Liesbeth van Nes (Meulenhoff)
  • Dat weet je niet van Jens Christian Grøndahl, vertaald uit het Deens door Annelies van Hees (Meulenhoff)
  • De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet van David Mitchell, vertaald uit het Engels door Harm Damsma en Niek Miedema (Ailantus)
  • Drie sterke vrouwen van Marie Ndiaye, vertaald uit het Frans door Jeanne Holierhoek (De Geus)
  • De werkplaats van de duivel van Jáchym Topol, vertaald uit het Tsjechisch door Edgar de Bruin (Anthos)

Aan deze avond werken mee: Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer; Edgar de Bruin, vertaler van De werkplaats van de duivel; Joost de Vries, kunstredacteur van De Groene Amsterdammer en schrijver; Kester Freriks, schrijver en criticus voor het NRC; Sidney Vollmer, schrijver; Margot Dijkgraaf, criticus voor het NRC en directeur van SPUI25; Mira van der Lubbe & Eva van Manen, actrices die geselecteerde fragmenten ten tonele brengen.

In samenwerking met De Groene Amsterdammer, het Nederlands Letterenfonds en Athenaeum Boekhandel

Dinsdag 14 juni 2011, 20:00 - 22:00 uur Aanmelden