Van Abbemuseum 22/11/2014 – 22/02/2015

Bekentenissen van de Imperfecte, 1848 – 1989 – vandaag

De tentoonstelling Bekentenissen van de Imperfecte vertelt over momenten waarop de kunstenaar ingrijpt in het leven. Ze illustreert geen geschiedenis aan de hand van een verzameling objecten, maar levert een serie situaties waarin kunst de spanning tussen imperfectie en het verlangen naar verandering invoelbaar kan maken.

Medium inhoud

In deze bijlage, die De Groene Amsterdammer in samenwerking met het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft samengesteld, worden die situaties verder uitgediept. Zo komt de Engelse kunst- en maatschappijcriticus John Ruskin aan bod, die in de negentiende eeuw het kapitalistische, Victoriaanse Engeland een confronterende spiegel voorhield. En we kijken ook naar de koloniale geschiedenis, architectuur, stedenbouw en de voedselproductie. Allemaal lenzen waardoor deze alternatieve kunstgeschiedenis tot leven komt.


Beeld: The Barricade of Vista van Liam Gillick met verschillende banieren en objecten, op de achterwand een videowerk van Jeremy Deller (So Many Ways To Hurt You (_The Life And Times of Adrian Street))_ (Peter Cox / Van Abbemuseum)