Het blijft opmerkelijk om te zien hoe verongelijkt ze bij Feyenoord tegen de rest van de wereld, lees Amsterdam, aankijken. Feyenoord is een mooie club, met een prachtig stadion. Vorig jaar won Pierre van Hooijdonk nog de Uefa-cup, maar toch weer dat rare toontje als van Ajax wordt verloren. Andersdenkenden hebben in het eigen tabloid de Feyenoord-krant «grote bekken» of zijn «nepsupporter», zoals Wouter Bos van de Partij van de Arbeid.

De nieuwe leider van de Partij van de Arbeid had het gewaagd «ja» te antwoorden op de vraag of Feyenoord terecht voor het gerecht was gedaagd in die belastingaffaire. Bos is daarom een «nagemaakte» die het vast niet erg vindt als het Feyenoord minder gaat. Toe maar. En de vader van een columnist stemt nu niet meer op die «nepsupporter». Omdat Feyenoord-supporter Wouter Bos zijn eigen mening had gegeven over het proces dat vorige week een climax bereikte met de eis van een jaar gevangenisstraf tegen voorzitter Jorien van den Herik.

Volgens Feyenoord gaat het om een interpretatieverschil over loonbelasting. Vanuit die opvatting worden volgers gevoed met massale verontwaardiging over het proces.

Uit het rechtbankverslag in de Volkskrant blijkt dat Feyenoord de Australiër Vidmar wilde kopen van Standard Luik voor 35 miljoen Belgische francs (bijna twee miljoen gulden) en dat Vidmar zelf een miljoen dollar netto tekengeld wilde hebben.

Een fiscaal adviseur raadde Feyenoord die deal af, omdat op dat tekengeld een belastingheffing van anderhalf miljoen (dollar?) zou volgen. Voor dat advies heb je overigens geen fiscaal adviseur nodig, dat advies had elke clubbestuurder je kunnen geven. Daarop betaalde Feyenoord 75 miljoen Belgische francs aan de verkopende club Standard Luik en moest Standard maar met de speler in het reine komen. «Wat Vidmar netto wilde overhouden was niet mijn zorg», zei Van den Herik ter verdediging van zichzelf. «Door het betalen van het transferbedrag was Feyenoord geen loonbelasting verschuldigd», zei hij ook.

Zou de geëmotioneerde voorzitter van Feyenoord niet hebben vermoed dat de veertig miljoen Belgische francs die hij meer betaalde aan Standard Luik (dan de gevraagde 35 miljoen) direct bestemd zouden zijn voor de speler?

Ik hoop van wel, want hoewel Amsterdammer en dus verwerpelijk, acht ik Van den Herik zeer intelligent. En los van alles geen crimineel die de cel in moet.