Brussel – Het leger van Luxemburg is het enige dat ontsnapt aan de boze besparingen van tegenwoordig.

Het enige van de Benelux dan, want net als Nederland heeft ook België geen geld meer voor nieuwe F-16’s, mijnenjagers of rekruten. Er zouden zelfs tekorten van brandstof en munitie dreigen, volgens een vorige week gelekte brief van de bevelhebber aan de minister, die sinds een jaar of twee openlijk oorlog voeren.

Het Belgische leger is vandaag aanwezig in Afghanistan, Congo, Libanon, Libië, Oeganda en Soedan. Te veel werk met te weinig materieel, vindt de bevelhebber, die de besparingswoede van zijn politieke baas afdoet als een houding van ‘après moi, le déluge’. De minister heeft graag een klein, betrouwbaar en volledig bemand leger, en verkondigde op de van hem bekende, haast prinselijke toon dat de kritiek op zijn beleid ‘van [hem] afloopt als water van een eend’.

De duizend of zo Luxemburgse troepen komen dus nog van pas als ‘we moeten kiezen voor een eengemaakt Benelux-leger’, aldus Bert Maertens, Kamerlid voor de Vlaams-nationalisten van de N-VA, sinds de verkiezingen van vorig jaar de grootste in het land, tijdens het vragenuurtje vorige week. ‘Het klimaat daarvoor is nooit beter geweest.’

Het is een heel serieus plan, zegt hij: ‘Eigenlijk willen wij een Europees leger, maar daar zijn de grootmachten nog niet klaar voor.’ Hij stelt vier stappen voor die de legers moeten harmoniseren en uiteindelijk samenbrengen ‘onder één oppercommando, met beurtrol tussen de drie landen’.

De N-VA is dan misschien de grootste, ze zit vooralsnog niet in de regering. De formatie duurt inmiddels bijna een jaar en het einde is nog niet in zicht. Maar, ‘alle Vlaamse partijen hebben positief gereageerd’, zegt Maertens, en de zijne zal het ‘zeker op tafel’ leggen bij de onderhandelingen.

De Franstalige partijen zijn wat minder enthousiast tot nu toe, beducht als altijd voor een Nederlandstalig overwicht.

‘Een Belgisch of Nederlands leger’, schreef De Standaard vorige week in zijn redactionele commentaar, ‘het heeft ook niet veel zin meer.’ Een hoge militaire vakbondsman een dag later in dezelfde krant: ‘Laten we van de situatie gebruik maken om onze middelen samen te brengen onder Benelux-vlag.’

Hoe logisch ook, de huidige Nederlandse regering zal niet zo snel te vinden zijn voor een plan dat de nationale soevereiniteit aantast. Toch lijkt de eerste missie al onderweg. Het voorstel was nog niet gedaan of het werd bekend dat de Benelux-landen samen naar Libië gaan om te praten met de opstandelingen.